„Ako neko loše postupa u kontinuitetu, to možemo reći za Bjekovića“

Nikakvog iznenađenja nema kad je Ombudsman Bjeković u pitanju. Ako neko loše postupa u kontinuitetu, to možemo reći za Bjekovića, jer tu se ništa ne mijenja, on sa te važne pozicije nastupa ili zakašnjelo ili se uopste ne oglašava i u tome ne može omanuti“, kazala je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković reagujući na saopštenje Siniše Bjekovića tražeći da Ombudsman podnese ostavku.

Ona dodaje da je pitanje zašto bi reagovao i radio svoj posao kada ga niko ne kontroliše i ne zahtiheva njegovu odgovornost.

„Pa ipak cu neke stvari reći, a to je ono na šta sam i ranije ukazivala, a sad samo zbog podsjećanja. Ombudsman kao neki arbitar i mirotvorac nastupa ovim zadnjim sopštenjem, kaže „Crna Gora ovih dana, nažalost, još jednom u posrće u podjelama, mržnji, netrpeljivosti i isključivosti. Pri tome su sve više na udaru nalaze javne ličnosti i oni koji na bilo koji način učestvuju u javnom životu Crne Gore, uključujući slobodne medije, političare/ke, nosioce jsvnih funkcija i predstavnike/ce civilnog sektora“, ističe Marković.

Dalje naglašava da se veliki dio ovih dešavanja događa u internet prostoru i tamo gdje država najmanje prodire kako bi spriječila ove pojave.

„Prebacuje krivicu na elektronske objave i portale. Ombudsmane Bjekoviću pa Vi ste taj koji na vrijeme nije reagovao na ove i slične pojave, ne samo na portalima, već važnim objavama na javnom Nacionalnom servisu RTCG i ja Vas za to prozivala da se javite i osudite i upozorite direktora Raonića, uredništvo TVCG, ali nijeste to uradili. Javno sam Vas prozvala da štitite prava svih u RTCG kada je doslo do pokušaja zabrane i diskriminacije onih koji govore crnogorski jezik u jotovanoj verziji“, ističe Marković.

Podsjeća nakon toga šta je sve tražila od Bjekovića.

„Tražila sam od Vas da osudite premijera Abazovića kada je etiketirao novinare i Gradsku TV, tražila sam od Vas da zaštitite građanske aktiviste i novinare koji su etiketirani od BIRN-a kao ekstremisti, da se oglasite i zastitite građane na Cetinju i Belvederu od podmetanja da su crnogorski ekstremisti i tako dalje. To Vam je bilo očigledno i ne radi se o portalima ili drugim elektronskim medijima, sve je to dešavalo u vašem vidokrugu i od poznatih TV kuća i drugih medija. I sada Vi pričate ovu priču, ovo je za rubriku vjerovali ili ne“, ističe Marković.

Marković smatra da je poslije toga Bjeković namjerno izbjegao da komentariše sva ta dešavanja.

„Sva ova i druga dešavanja ste namjerno izbjegli da komentarišete iz Vama znanih razloga, ali je evidentno da niti jednom nijeste pozvali na odgovornost one ljude za koje svi vide da iskazuju govor mržnje i zloupotrebljavaju svoj službeni položaj da zastraše i ućutkaju kako medije tako i novinare. Da ste reagovali ovako na Cetinju ili u Nikšicu, odmah, i da je Vaš tim bio na licu mjesta u tim gradovima mnoge stvari su se mogle sasjeći u korijenu, ali vi to nijeste uradili i sad Vi pričate ovo poslije tri godine dešavanja i napada na one koji su se borili da zaštite elementarna ljudska prava. Pokušavate da žrtve i dželate stavite u jedan koš, pa ovo je strašno“, ocjenjuje Marković.

Ona smatra da Bjeković štiti pojedince u vlasti.

„Umjesto da prozovete institucije sistema i pojedince u njima da rade svoj posao, da zaštite osnovna ljudska prava građana, Vi pokušavate da zaštitite pojedince u vlasti i to one koji prijete i iskazuju govor mržnje. Crnogorsko drustvo je svjedok da se grubo nasrće na odredbe Ustava Crne Gore, na njen multietnički sklad, na njenu sekulanost, na građansko uređenje, na nacionalne simbole, na crnogorski indetitet, na medije i novinare i sve ste to precutali od 4 i 5 septembra 2021.g na Belvederu pa do danas. Sad ovakvo Vaše saopštenje nije niti može biti od uticaja, jer ste mnogo vremena prespavali. Ombudsmane Bjekoviću tražim od Vas da se povučete s mjesta koje pokrivate, jer vi samo fingirate Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i ništa više, to je sada svima jasno i ovo vaše saopstenje to potvrđuje. Mogla bih još mnogo toga navesti, na šta nijeste reagovali, ali ovo je sasvim dovoljno da građani vide kakvog (NE)Zaštitnika ljudskih prava i sloboda imamo“, zaključila je Marković.

NIKŠIĆ PROGNOZA