AEM: Milatović se najviše predstavljao kroz posebne emisije, dok je Đukanović preferirao oglašavanje

Posmatrano po vrsti sadržaja, Jakov Milatović se najviše predstavljao kroz posebne emisije, dok je za Mila Đukanovića dominantan način predstavljanja bilo oglašavanje (besplatno i plaćeno).

To se navodi u saopštenju Agencije za elektronske medije.

Pored ranije objavljenih podataka o medijskom predstavljanju tokom prvog kruga predsjedničkih izbora, Izvještaj sadrži podatke o predstavljanju kandidata tokom drugog kruga predsjedničkih izbora.

„Tokom drugog kruga, najviše medijskog predstavljanja zabilježeno je u programu šest televizija: TVCG1 (14,73%), Televizije Vijesti (14,13%), Televizije E (11,30%), Parlamentarnog kanala (7,96%), TV Pljevlja (7,64%), i Prva TV (7,42%). Od ukupnog medijskog predstavljanja (besplatnog i plaćenog), 51% se odnosilo na Jakova Milatovića, dok se na predstavljanje Mila Đukanovića odnosilo 49%“, navodi se u saopštenju Agencije za elektronske medije (AEM).

„Posmatrajući predstavljanje koje je kandidatima omogućeno besplatno, 53% se odnosilo na Jakova Milatovića i 47% na Mila Đukanovića. Kada govorimo o plaćenom medijskom predstavljanju, 70% ukupnog plaćenog predstavljanja se odnosilo na Mila Đukanovića i 30% na Jakova Milatovića“, kazali su oni.

Tokom drugog kruga predsjedničkih izbora, prema njihvoim riječima, zabilježeno je značajno manje kršenja u odnosu na prvi krug.

„Po službenoj dužnosti, Agencija je pokrenula ukupno tri postupka, dva zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila i jedan postupak zbog neoznačenog medijskog predstavljanja“, navodi se u saopštenju.

Agencija skreće pažnju na neophodnost izmjene zakonskog okvira, kako bi se sistemski i cjelovito formulisala rješenja koja preciziraju prava i obaveze medija i učesnika izbornog procesa, i kako bi se obezbijedila efikasnost u nadzoru, prevenciji i sankcionisanju.

„Ukazuje se na naglašenu ulogu medija tokom izbornih procesa i obavezu poštovanja pravila, koja prvenstveno propisuje zakonodavstvo zemlje u kojoj se odvija izborni proces. U tom smislu, značajno je i jasno odrediti koje se vrste, direktnih ili indirektnih, stranih intervencija tokom izbornih procesa trebaju smatrati legitimnim, a koje predstavljaju narušavanje principa slobodnog političkog izbora. Izvještaj je dostupan na www.aemcg.org“, kazali su iz Agencije za elektronske medije.

Izvor: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA