Aćimović: Moderan diplomatski tim „povukao“ bi Crnu Goru brže u EU

Moderan diplomatski tim koji bi iskoristio sve mogućnosti, ubrzao bi ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), smatra bivši diplomata i ambasador Draško Aćimović. U susret novoj krizi zbog rata u Ukrajini, kaže da je optimista kada je riječ o našoj zemlji i dodaje da bi nam američki kapital donio sigurnost.

“Crna Gora može jako brzo postati članica Evropske unije, ali morate imati strategiju vanjskih poslova. Mora biti jedna konkretna, agresivna diplomatija, jedna moderna diplomatija koja će iskoristiti sve što se mogu”, kazao je on.

Naglasio je da se moraju iskoristiti sve mogućnosti koje nudi EU.

“Čudi me što nijesu iskorišteni pogranični fondovi sa BiH i sa Srbijom. Ogroman novac je dostupan, a Crna Gora ga ne koristi. Tu se treba napraviti dobra diplomatska ekipa koja će povući Crnu Goru u EU”, rekao je Aćimović.

Komentarišući uticaj rata u Ukrajini na flobalnu ekonimiju, kazao je da svijet ulazi u drugi krug pakla.

“Smatram da tu nije samo rat u pitanju, već veliki globalistički projekat”, kazao je on.

Napominje da je zatvaranjem koridora za izvoz žitarica počeo drugi krug velikih problema u svijetu.

“Puni silosi pšenice su u Ukrajini, a dolazi nova žetva. Zamislite koja je to humanitarna katastrofa. Mislim da smo trenutno u jako opasnom periodu koji će uzrokovati nove promjene”, kazao je on.

Smatra da se rat u Ukrajini približava kulminaciji.

“Mnogima je promaklo da kada je objavljena blokada žitarica, Indija je objavila da neće izvoziti izvoziti rižu, što će tek izazvati poremećaje na tržištu. Zatim imamo stres test za bankarski sistem do 31. avgusta”, kazao je on.

Ipak, optimista je kada je riječ o ekonomiji Crne Gore.

“Prvo geostrateška pozicija je jako dobra, druga stvar su izbori koji su prošli dobro. Želim da pohvalim bivšu vlast koja je demokratski prihvatila rezulate izbora. Jako je dobro da su teme ekonomije prevladale i sada dolazi do konkretizacije”, kazao je on.

Ističe da nova vlast mora držati balans između ljudi koji drže sistem i moraju se napraviti određeni koraci.

Savjetuje da bi sigurnost zemlji donijele ozbiljne investicije iz SAD-a.

“Nova vlast ima mogućnost da napravi poteze koji će privući američki kapital, koji će dati sigurnost. Važno je privuči zemlju, preporučio bih Austriju, koja zna da unaprijedi zimski turizam. Išao bih na javno, privatna partnerstva”, kaže on.

Dodaje da Crna Gora ne koristi potencijal za sportski turizam i ističe da bi to unaprijedilo ljetnju sezonu.

foto:RTCG/printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA