Abazoviću priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica

U Ulcinju je večeras predsjedniku Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću uručeno specijalno priznanje za posebnu afirmaciju manjinskih zajednica od Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane (IFIMES).

Abazoviću je, kako je saopšteno, priznanje uručio Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske i počasni Instituta IFIMES.

Mesić je, navodi se u saopštenju, naglasio ulogu i doprinos Abazovića u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu u učvršćivanju demokratije i razvoju multietničkog društva i afirmaciji manjinskih zajednica te jačanju mira i stabilnosti u regiji. 

„Kao mladi i prepoznatljiv političar i vrstan intelektualac je doprinio jačanju evropskog puta Crne Gore, koja teži da postane naredna članica EU. Abazović je uvjereni Evropljanin, koji doprinosi saradnji u regiji šire i iz Crne Gore šalje pozitivne poruke i priče u Evropu i svijet“, naglasio je Mesić.

Kako je saopšteno iz Kabineta Abazovića, Medunarodni institut IFIMES smatra da je potrebno posebno istaknuti ulogu Abazovića, koji naglašava da je institucionalna budućnost država regije članstvo u EU, dok će ekonomski, tržišno i kulturno te države uvijek biti vezane na regiju, zbog toga je regionalna saradnja od izuzetnog značaja.

U saopštenju se navodi da „postoje pojedinci, koji su svojim radom postali inspiracija i uzor mnogima, prepoznatljivi su po svojoj predanosti, hrabrosti i ustrajnosti, jedan od njih je Abazović“.

„Zbog toga nam je čast, da im se uruče priznanja i izrazi zahvalnost za sve što su učinili za svoje sugrađane, države, regiju, svijet i bolju budućnost svih nas“, istakli su iz IFIMES-a.

Abazović se zahvalio na dodijeljenom priznanju i istakao ulogu Crne Gore u regionalnim i međunarodnim odnosima i naglasio da će njegova zemlja i dalje igrati aktivnu ulogu u regiji kroz proces saradnje, pomirenja, suživota, jačanju multietničkog sklada i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i jugoistočnoj Evropi te na međunarodnoj sceni uz dodatnu afirmaciju manjinskih zajednica. 

„Uz to, važno ubrzati proces evropskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije postanu punopravne članice EU. Crna Gora ostaje pouzdan i snažan saveznik u NATO-u. Svoje domaće zadatke mora izvršiti svaka zemlja i njihovi političari i to stvaranjem opšteg konsenzusa na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, stvaranje društva blagostanja, intenzivna borba protiv kriminala i korupcije i članstvu u EU i jačanje regionalne saradnje može cijeloj regiji donijeti samo dobro i napredak“, naveo je Abazović.

NIKŠIĆ PROGNOZA