Abazović uoči samita u Tirani: Očekujem da budemo konstruktivni i na visini zadatka

Premijer Dritan Abazović rekao je kako očekuje da učesnici Samita Berlinskog procesa u Tirani budu konstruktivni, na visini zadatka i da se sve kruniše potpisivanjem nekoliko sporazuma.

On je, povodom organizacije samita, uputio čestitke albanskoj vladi i kolegi Ediju Rami.

„Prvi put Samit dolazi na Zapadni Balkan. Velika poruka za sve nas i velika obaveza da ovo održimo na najbolji način, uradimo sve što je potrebno da bismo zajednički uspjeli da sve zemlje Zapadnog Balkana integrišemo što prije u Evropsku uniju. Očekujem da budemo konstruktivni, na visini zadatka i da sve krunišemo potpisivanjem nekoliko sporazuma“, rekao je Abazović novinarima po dolasku u Tiranu.

Iz kabineta premijera je ranije danas saopšteno da će Abazović danas na samitu potpisati dva dokumenta – Ugovor o osnivanju Centra za sajber-kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) i Regionalni sporazum o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija koji se odnosi na medicinske sestre opšte njege, doktore veterine, farmaceute i babice u kontekstu Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Pored lidera zemalja Zapadnog Balkana, prisutni su i njemački kancelar Olaf Šolc, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, premijer Španije Pedro Sančes, premijer Nizozemske Mark Rute…

Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA