Abazović: Ukrajinci čine oko 5 odsto populacije u Crnoj Gori i po tome smo prvi u Evropi

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govorio je danas na generalnoj debati „Ujedinjeni za Evropu“ tokom 4. Samita predsjednika država i vlada Savjeta Evrope, saopšteno je iz Kabineta premijera.

„Crna Gora danas ima najveći broj Ukrajinaca ‘per capita’ u Evropi jer isti čine oko 5% naše ukupne populacije i svi se osjećaju sigurno i ugodno“, naglasio je Abazović tokom izlaganja, dodajući da uprkos snažnim sankcijama prema Ruskoj Federaciji danas u Crnoj Gori živi i određen broj ruskih državljana koji sa Ukrajincima žive zajedno i nemaju nikakav problem.

Govoreći na početku o 4. Samitu Savjeta Evrope, Abazović je, kako dodaju, naveo da je ovo istorijski događaj za Crnu Goru budući da po prvi put od sticanja nezavisnosti učestvuje u ovom formatu Savjeta, istovremeno izrazivši zadovoljstvo zbog boravka na Islandu, prijateljskoj državi koja je prva 2006. godine priznala crnogorsku nezavisnost.

„Crna Gora stoji uz Ukrajinu od prvog dana agresije Ruske Federacije i daćemo sve od sebe da podržimo svoje prijatelje do kraja“, istakao je premijer u tehničkom mandatu dodajući da treba odmah početi sa razmišljanjem o obnovi i ponovnoj izgradnji Ukrajine, ne čekajući kraj rata. 

Predsjednik Vlade Abazović izrazio je zadovoljstvo jer Ukrajina snažno radi na promociji vrijednosti unutar same zemlje – na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ukazujući da to doprinosi da Ukrajina kraj rata dočeka u boljim okolnostima u kontekstu svoje ponovne izgradnje.

„Spremni smo nastaviti u pružanju podrške Ukrajini. Pozivam sve zemlje Evrope da ostanu ujedinjene u zaštiti univerzalnih vrijednosti, promovisanju dobrih politika, dobrog upravljanja, borbe protiv korupcije, slobode medija svugdje na našem kontinentu“, naznačio je Abazović tokom izlaganja.

Kako dodaju, on je zaključio da nije važna teritorijalna veličina neke zemlje, već je bitno voditi se time da samo kada smo ujedinjeni možemo pobijediti, dok razjedinjeni samo svi možemo izgubiti.

Foto: gov.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA