Abazović u Srbiji povodom uručenja zahvalnica predstavnicima crnogorske dijaspore

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović boraviće 17. oktobra u radnoj posjeti Srbiji povodom uručenja zahvalnica predstavnicima crnogorske dijaspore-iseljenicima, na prigodnoj svečanosti u organizaciji Ambasade Crne Gore u toj zemlji.

Kako se navodi u platformi o posjeti koju je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, inicijativu za organizaciju događaja pokrenula je Ambasada, u cilju afirmacije i snaženja vidljivosti doprinosa koje istaknuti predstavnici crnogorske dijaspore i iseljenika pružaju u kontekstu promocije Crne Gore, afirmacije njenih Interesa i jačanju veza sa Srbijom, kroz doprinos i ostvarenja u zdravstvenoj, ekonomskoj. kulturnoj i sportskoj sferi.

„Stoga je, po osnovu prethodno obavljenih širih konsultacija sa predstavnicima crnogorskih iseljenika u Republici Srbiji, Ambasada definisala spisak od devet najistaknutijih ljekara, akademika, književnika i kulturnih poslenika, cijeneći da će uručenje ove vrste priznanja predstavljati adekvatnu verifikaciju dosadašnjih ostvarenih rezultata i pružiti dodatni doprinos razvoju veza sa brojnom zajednicom dijaspore-iseljenika u Srbiji“, navedeno je u dokumentu.

Unapređenje veza i briga o dijaspori-iseljenicima, kako se dodaje, sastavni dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, zasnovana na uzajamnoj prvrženosti i saradnji, pružanju pomoći i jačanju međusobnih veza, uz uvažavanje specifičnosti i potrebe svih pripadnika dijaspore-iseljenika.

Shodno Zakonu o vanjskim poslovima, jedna od ključnih nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova odnosi na razvoj saradnje sa iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama, između ostalog i kroz djelatnost diplomatsko-konzulame mreže.

„Ministarstvo vanjskih poslova, prepoznavši značaj intenziviranja aktivnosti u ovoj oblastl, započelo je sa praksom dodjele priznanja posebno istaknutim predstavnicima dijaspore-iseljenika“, objašnjeno je u dokumentu.

Pored Abazovića, u crnogorskoj delegaciji povodom uručenja zahvalnica predstavnicima crnogorske dijaspore-iseljenicima biće generalni sekretar MVP Mileta Radovanić, savjetnik predsjednika Vlade za medije Miloš Perišić i savjetnik predsjednika Vlade za digitalne medije Radivoje Koprivica.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA