Abazović: Samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana nas može dovesti u EU

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović govorio je na Samitu lidera Berlinskog procesa tokom prve sesije „Integracija regiona u jedinstveno tržište i poboljšanje konvergencije sa EU”.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje i poboljšanju putne infrastrukture, Abazović je naznačio da samo bliža saradnja država Zapadnog Balkana može dovesti do napretka regiona i njegovog približavanja EU.

Kako je saopšteno iz Vlade, pozdravio je predstojeće potpisivanje Regionalnog sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalih kvalifikacija kao nastavka prethodno potpisanih sporazuma na posljednjem Samitu u Berlinu.

„To će našim građanima donijeti vrlo opipljive benefite, mogućnosti zapošljavanja i pristup tržistu rada u ostalim državama Zapadnog Balkana“, kazao je Abazović.

On je naglasio da je Crna Gora, u cillju bližeg regionalnog povezivanja, započela projekte na poboljšanju putne infrastrukture prema svim susjednim državama, što će, kako se navodi, doprinijeti većoj međusobnoj mobilnosti, a samim tim i odličnim regionalnim i dobrosusjedskim odnosima.

Komentarišući globalne bezbjednosne izazove, premijer je ponovio podršku Crne Gore Ukrajini u odbrani protiv ruske agresije.

„U geopolitickom kontekstu, ponovio je osudu Vlade Crne Gore napadu Hamasa na Izrael, istovremeno pozivajući na poštovanje međunaronog humanitarnog prava, poštedu civila u pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći onima kojima je potrebna“, saopšteno je iz Vlade.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA