Abazović sa Medoks i Gerasimenkom: Crna Gora prepoznat i cijenjen partner

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović primio je danas britansku ambasadorku Karen Medoks i ukrajinskog ambasadora Olega Gerasimenka povodom predstojeće Konferencije o obnovi Ukrajine u Londonu koja je nastavak serije međunarodnih skupova o oporavku Ukrajine koja je pokrenuta 2017. godine.

„Premijer Abazović istakao je da će učešće na predstojećoj konferenciji biti još jedna potvrda sveobuhvatne crnogorske podrške Ukrajini. U tom smislu, istakao je značajnom činjenicu da na konferenciji učestvuju brojne države, mimo EU i NATO, što govori da u svijetu postoji široki konsenzus podrške Ukrajini u otporu invaziji Rusije“, navode u saopštenju Vlade.

Britanska ambasadorka i ukrajinski ambasador zajednički su konstatovali da je dosadašnja pomoć Crne Gore, prevashodno u političkoj, humanitarnoj i vojnoj sferi – prepoznata i cijenjena.

„Naglasili su da je cilj predstojeće konferencije da se uspostavi ekonomska i socijalna stabilizacija zemlje, kao i oporavak od posljedica rata. Planirano je da konferencija u Londonu bude nastavak prethodne iz Lugana, koja okupila oko 60 zvaničnika i predstavnika značajnih međunarodnih organizacija“, poručuju u saopštenju Vlade.

Na poziv ministara vanjskih poslova Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Dmitra Kulebe i Džejmsa Kleverlija, predsjednik Abazović i rukovodilac radom Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovaće na Konferenciji o oporavku Ukrajine koja se održava u periodu 21. i 22. juna u Londonu.

„Format je osmišljen sa ciljem okupljanja međunarodnih partnera radi mobilizacije međunarodne podrške u trenutnim i poslijeratnim aktivnostima oporavka zemlje”, navodi se u Predlogu platforme koji je objavila Vlada Crne Gore.

Planirano je, kako se ističe, da Vlada Ukrajine, ujedno, predstavi najnovije informacije o napretku zemlje u skladu sa planom Nacionalnog oporavka zemlje, kao i procjene bezbjednosne situacije i viziju poslijeratne ekonomske budućnosti, uz mogućnost međunarodnih partnera da podrže proces oporavka.

„Konferencija predstavlja jedan od ključnih foruma međunarodne zajednice koji se održava na visokom nivou, sa ciljem pružanja podrške Ukrajini i njenom narodu u naporima za nastavak oporavka i rekonstrukcije, zbog razornih gubitaka i štete nanijete ruskom agresijom na ovu zemlju. Ujedno, predstavlja priliku da se, još jednom, potvrde uvjerenja da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro povratiti imidž slobodne i perspektivne zemlje“, zaključuju u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: Gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA