Abazović: Proces proširenja EU ostaje glavna nit povezivanja u svim područjima saradnje

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović učestvovao je danas na, trećem po redu, Prespa forumu za dijalog, koji se održava u Strugi, u Sjevernoj Makedoniji.

Struga je ovih dana domaćin visokim zvaničnicima zemalja regiona među kojima su šefovi država Crne Gore Jakov Milatović, Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti i šef diplomatije Hrvatske Gordan Grlić Radman, te predstavnicima Evropske unije i Ujedinjenih nacija, ali i drugih relevantnih međunarodnih organizacija.

Abazović je, tokom izlaganja na sesiji o regionalnoj saradnji, potvrdio snažnu posvećenost evropskom putu, te podsjetio na našu punu usaglašenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

„Posvećeni smo evropskim vrijednostima i demokratskim principima, što pokazujemo i svakodnevnim aktivnostima na planu reformi u oblastima pravosuđa i vladavine prava, kao temelja stabilnog i zdravog društva“, poručio je Abazović.
 
On je istakao napredak ostvaren u okviru evropske integracije na regionalnom nivou, naglasivši da je Crna Gora spremna da svojim dugogodišnjim iskustvom u pregovaračkom procesu, doprinese kvalitetu komunikacije ostalih zemalja kandidata za članstvo sa predstavnicima EU.

„Crna Gora će rado pomoći svojim susjedima i prijateljima, jer imamo jasnu viziju da cijeli region ideološki i vrjednosno pripada evropskoj porodici. Međutim, ključno je da naši evropski partneri prepoznaju neophodnost našeg članstva, u cilju zaokruživanja stabilnog bezbjednosnog okvira u Evropi“, naglasio je.

Kako je rekao, region Zapadnog Balkana je jako važan za EU, te se očekuje snažnija posvećenost procesu proširenja, te kreirenje suštinskih politika u Briselu, posebno imajući u vidu neophodnost prilagođavanja novom kontekstu globalnih odnosa.

Istakavši da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja na vrhu liste vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, Abazović je kazao da naša zemlja ostaje posvećena njihovom unapređenju, posebno u domenu unapređenja turističke infrastrukture, kao i drugih infrastrukturnih projekata od zajedničkog značaja.

On je takođe naveo da Crna Gora podržava sve vidove regionalnog udruživanja sa ciljem pospješivanja regionalne saradnje i ubrzanja procesa proširenja EU. Tome, kako je rekao, svjedoči i naše trenutno predsjedavanje trima važnim regionalnim inicijativama – SEECP, CEFTA i DPPI.
 
„Predsjednik Vlade je pohvalio i odlučnost Vlade Sjeverne Makedonije da, putem dobrosusjedske saradnje, ispravljanja nejednakosti u društvu, te uvažavanja svih etničkih zajednica, napravi velike iskorake u ostvarenju punopravnog članstva u Evropskoj uniji, u čemu će joj Crna Gora, kao država koja dijeli iste vrijednosti i ciljeve, ostati posvećen partner“, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Izvor: Dnevno

Foto: Gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA