Abazović: Podnijećemo amandmane na Predlog izmjena Zakona o Državnom tužilaštvu

Građanski pokret URA podnijeće amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu, jer predloženo zakonsko rješenje ne ide u prilog nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je lider te partije Dritan Abazović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je predložena izmjena sastava Tužilačkog savjeta (TS) i da se radi o vraćanju rješenja iz doba bivšeg glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i nekadašnjeg vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, kada su većinu u TS-u činili tužioci.

– Takvo rješenje ne ide u prilog onome što treba da bude nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije – ocijenio je Abazović, prenosi MINA.

Kako je naveo, nakon izmjena zakona o državnom tužilaštvu 2021. godine, „najznačajnijeg pravnog akta koji je donijela Skupština u prethodne četiri godine“, promijenio se sastav TS-a.

– Došlo se do situacije da su značajno predstavljeni tužioci, kao dio sistema, ali i drugi i stručna javnost. Tada smo prvo smijenili Katnića, izabrali Maju Jovanović, a onda Vladimira Novovića na mjesto GST-a – dodao je Abazović.

On je kazao da postoji samo jedan odgovor zašto ministar pravde Andrej Milović i postojeća većina žele da promijene to rješenje.

– Zato što mafija ima pipke u izvršnoj vlasti. Zašto se krenulo na ovaj način, treba da to odgovore građanima, a naša je obaveza bila da ovo predstavimo – rekao je Abazović.

On je naveo da se ne može tvrditi da su izmjenu zakona, u dijelu koji se odnosi na sastav TS-a, tražile Evropska ili Venecijanska komisija (VK).

-Evo dokaza, komparativne prakse VK, vezano za mnoge države koje pretenduju da postanu članice Evropske unije (EU) i države koje su već članice EU, gdje ne postoji nijedna rečenica koja kaže da većina u TS-u treba da bude sastavljena od tužilaca- naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, radi se o manipulaciji.

-Jesmo da Crna Gora dobije IBAR, podržavamo sva sistemska rješenja, navijamo da se to desi za deset dana i da nastavimo sa reformama, ali moramo da uložimo amandmane na ovako zakonsko rješenje, zato što se iza ovoga krije napad na sve časne tužioce koji su u prethodne dvije godine počeli da rade svoj posao- kazao je Abazović.

On je rekao da je Milović „odmah po stupanju na dužnost, vjerovatno uz nalog premijera, ali i uz podršku dijela izvršne vlasti, počeo napade na ljude koji su se najviše borili protiv kriminala“.

-Na šefa Specijalnog policijskog odjeljena, iza toga je stojao napad na Specijalno državno tužilaštvo. I sada, kada ta akcija nije prošla, predložena su potpuno nepotrebno rješenja vezano za izmjene sastava TS– naveo je Abazović.

On je ocijenio da je TS, u sastavu u kojem je danas, dao istorijske rezultate za Crnu Goru, što je potvrdila Evropska komisija.

Prema riječima Abazovića, najbolja potvrda svemu tome je što je Stejt department uručio nagradu Novoviću za borbu protiv korupcije.

– Mi ćemo uložiti amandmane, pozivamo ljude iz parlamentarne većine, naravno i opoziciju, da reagujemo na način što ćemo izbrisati rješenja koja je predložio Milović i sačuvati rješenja koja su se dosad pokazala kao vrlo efikasna – kazao je Abazović.

On je rekao da je, ukoliko se ne bude postupilo tako, siguran „da ćemo u narednom periodu svjedočiti početku sistematskog uništavanja TS-a i vraćanja Crne Gore u doba kada su tužilačkom organizacijom vedrili i oblačili Katnić, Stanković i ostali ljudi“.

– Iznijećemo ovakva rješenja i u parlamentu, ne želimo ni na koji način da izazivamo destrukciju, naprotiv, konstruktivno ćemo pristupiti amandmanima i vjerujemo da će poslanici, naročito oni koji su se borili da se 2021. promijeni zakon o državnom tužilaštu, odbraniti najveću zakonodavnu tekovinu koja se desila u četiri godine i dala najbolje rezultate za Crnu Goru – naveo je Abazović.

foto:URA

NIKŠIĆ PROGNOZA