Abazović o projektima EU: Nemam razloga da se raspravljam sa Pisonero

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da ne želi da se raspravlja „sa gospođom Pisonero“, komentarišući to što su projekti koje je Crna Gora kandidovala za peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan ocijenjeni kao preuranjeni ili nepogodni za finansiranje.

„Prije nedjelju dana je CG dobila iz istog fonda 5,4 miliona eura za projektnu dokumentaciju za brojne projekte. Vrlo lako provjerljivo. U decembru prošle godine smo dobili 40 miliona eura. Imamo ‘on going’ projekte koji se finansiraju iz EU u CG, koji su na nivou preko 100 miliona eura. U ovom open-call vjerovatno nijesmo uspjeli. Znam da već 5. jula ima novi ciklus… Samo nekome treba možda iz politčkih razloga sad da naglasi da nešto nije prošlo, a kad nešto prođe, niuje mu cilj da naglasi. Nemam razloga da se raspravljam sa gospođom Piseonero. Hvala svima što pomažu bili bi dobro, ali bilo bi dobro da im internet radi i u svim sitrucijama, a ne da tvituju samo kad im nešto… Možda ih je neko pitao pa su se izjasnili. Imate medije koji žele da prikažu sve negativno“, rekao je Abazović. 

Kako je dodao, kada se radi o milionskim projektima najveći problem je dokumentacija.

Prema njegovim riječima, 43. Vlada nije mogla za godinu da proizvede projektnu dokumentaciju „za neke ne znam kakve projekte“.

„Mnogi su projekti vezani za MKI i treba vidjeti kako to možemo da poboljšamo. Mi smo korisnici Fonda kao i svi ostali. Bilo bi dobro da imamo mogućnost da ga više koristimo i to je nešto na šta računamo…Moramo se dobro pripremiti dokumentima. I oni su rekli da su projekti nedovoljno spremni, što znači da bi ako se oni poboljšaju u nekom narednom ciklusu možda mogli da odbiju prohodnost“, naveo je Abazović. 

Na pitanje plaćamo li na ovaj način ceh jer nemamo ministra evropskih poslova, Abazović je odgovorio odrično.

“Ministar evropskih poslova nije vezan za ove projekte. Oni mogu da budu vezani u smislu pregovaranja. Plaćamo ceh jer nam fokus nije da se više koncentrišemo i više energije trošimo na razvojne projekte. Mi smo zemlja koja se bavi izborima, koja svaka tri mjeseca ima izbore, bavi se kalkulacijama, špekulacijama…“, kazao je Abazović.

Nada se, kaže, da ćemo ukupnim stabilizacijama prilika moći više da radimo na razvojnim projektima. 

Izvor: Dnevno

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA