Abazović: Komšije s druge strane granice ne treba posmatrati kao neprijatelje

Predsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović učestvuje danas na ministarskom sastanku u okviru Berlinskog procesa koji se održava u Tirani, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Abazović je, kako navode, izrazio čestitke Albaniji zbog predsjedavanja Berlinskim procesom i naveo da Crna Gora stoprocentno prati spoljnu politiku Evropske unije.

,,Budućnost Zapadnog Balkana je u bliskoj saradnji i uklanjanju svih prepreka na putu pomirenja i napretka“, naglasio je Abazović.

On je naznačio da je promovisanje stabilnosti u regionu neophodno ukoliko želimo biti dio EU, a u vezi sa tim pozvao je države regiona i EU da svojim izjavama doprinose uspostavljanju dugoročne stabilnosti, kao zalog naše zajedničke evropske budućnosti. 

„Komšije s druge strane granice ne treba posmatrati kao neprijatelje, već kao partnere i prijatelje neophodne za saradnju“, kazao je ovom prilikom Abazović, dodajući važnost infrastrukturnog povezivanja država regiona u cilju bržeg ekonomskog napretka. 

Abazović je naglasio posvećenost Crne Gore Berlinskom procesu, navodeći kao primjer da je naša država prva i za sada jedina koja je donirala Kulturnom fondu mladih Zapadnog Balkana.

„Kulturni fond mladih Zapadnog Balkana je višegodišnji projekat namijenjen organizacjama koje se bave temama, vezanim za kulturu i mlade u kojima učestvuje šest država Zapadnog Balkana, uz finansijsku podršku Federalne vlade Njemačke Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO)“, navodi se u saopštenju.

U ciju pospješivanja regionalne saradnje i zajedničkih evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, navode da Crna Gora podržava inicijative koje se odnose na promociju dobrosusjedskih odnosa, međusobno razumijevanje i saradnju u oblastima od zajedničkog interesa.

Na današnjem zasijedanju Berlinskog procesa pored domaćina, ministra vanjskih poslova Republike Albanije Iglija Hasanija i premijera i koordinatora Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u tehničkom mandatu, učestvovali su i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, šefica diplomatije SR Njemačke Analena Berbok, ministar evropskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Gerapetritis, ministarka spoljnih poslova Bugarske Elene Šekerletova, ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, efica diplomatije Republike Kosovo Donika Gervala Švarc, šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA