Abazović: Duvanska mafija stoji iza brojnih likvidacija

Svi državni organi moraju biti maksimalno kooperativni i sarađivati sa Komisijom za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, jer su ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića i ostali napadi na novinare veliki teret koji Crna Gora nosi iz prošlosti i bez epiloga tih zločina mi nikada nećemo moći da računamo da je pravda u potpunosti zadovoljena, kazao je u izjavi za „Dan“ premijer Dritan Abazović. Poručio je i da ga samo neki veliki dokaz može razuvjeriti da duvanska mafija ne stoji iza ubistva Duška Jovanovića, Iva Pukanića, Darka Belog Raspopovića i Gorana Žugića.

„Ja sam to već rekao i ostajem pri tome, ali ne mogu govoriti o izvorima mojih saznanja. Moje ubjeđenje, kao političara i građanina, nedvosmisleno je i zaista bi neko trebalo da ponudi neki veliki dokaz da me pokoleba u stavu da je duvanska mafija ubila i Duška Jovanovića, i Iva Pukanića, i Belog Raspopovića, i Žugića, i da je, između ostalog, vršila napade kada je pucano na Oliveru Lakić. Zna se ko je pisao o duvanskoj mafini, ali se i zna koje su strukture bile iznad zakona, pa i danas su neke ali sa manje moći i na tome to baziram. Jedini način da se dođe do pune istine je da dobijemo iskaze ljudi koji su bili involvirani u procese, a to je poligrafsko ispitivanje, jer bez toga se ne može ništa. Neću reći da je Više tužilaštvo opstruiralo istragu ubistva Duška Jovanovića, ali je bilo nezainteresovano da taj slučaj razriješi i dovede do istine i pravde“, izjavio je Abazović za „Dan“.

Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama o slučajevima napada na novinare dala je krajem prošle godine više preporuka koje se tiču konkretnih radnji koje treba preduzeti u razrješavanju ubistva Duška Jovanovića, a jedna od njih je da se na poligrafu saslušaju policijski službenici, tužioci i sudije koji su učestvovali u istrazi o ovom zločinu. Za saslušanje su predloženi tadašnji visoki policijski funkcioneri i službenici Veselin Veljović, Tihomir Gačević, Branislav Živković, Milan Vujanović, tadašnji tužilac Ljiljana Klikovac i sudija Radomir Ivanović, ali do sada nije ništa urađeno ni po toj, a ni po drugim preporukama.

Zbog toga Abazović za naše novine najavljuje da će na današnjoj sjednici Vlade pokrenuti to pitanje barem u onom dijelu, kako kaže, koji je pod ingerencijom izvršne vlasti, a to je policija, dok tužilaštvu, kao nezavisnom organu, mogu uputiti javni apel.

„Ukoliko odbiju poligraf, to će biti odgovor za javnost. Ali neko ih mora pozvati. Uzimam obavezu da na Vladi i prije sjednice porazgovaram sa ljudima iz izvršne vlasti koji moraju da budu kooperativni i dostave sve moguće informacije Komisiji na raspolaganje i postupe po preporukama koje su date. Tužilaštvo je nezavisan organ ali možemo kao Vlada da damo javni apel da i oni postupe na sličan način. Prosto je nevjerovatno da iko iz bilo kojeg razloga ne bude kooperativan kada su u pitanju rješavanja napada na novinare“, zaključuje Abazović.

Komisija je krajem prošle godine ukazala na brojne propuste u istrazi ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića, koje se dogodilo 27. maja 2004. godine. Kako je konstatovala Komisija, nije evidentirana, niti zavedena službena zabilješka koju su visoki policijski funkcioneri Tihomir Gačević i Branislav Živković sačinili o informativnom razgovoru sa do sada jedinim osuđenim saučesnikom u ubistvu Damirom Mandićem iz Podgorice. Takođe, Komisija ističe da službenu zabilješku nijesu dostavili Višem sudu na njegov zahtjev od 28. decembra 2005. i od 30. januara 2006. godine, već je direktor Uprave policije obavijestio Viši sud da u Upravi policije ne postoji, niti je zvanično zaveden dokument u vezi sa informativnim razgovorom sa optuženim Damirom Mandićem na okolnosti njegovih saznanja vezanih za ubistvo Duška Jovanovića. To je suprotno drugim dokazima, jer postojanje i sačinjavanje predmetne službene zabilješke u iskazu pred Višim sudom u svojstvu svjedoka, 21. juna 2005. godine, potvrdio je Milan Vujanović, tada načelnik Centra bezbjednosti Podgorica, kao i Više državno tužilaštvo u svojoj informaciji upućenoj Vrhovnom državnom tužilaštvu.

U izvještaju Komisije navodi se i da nadležni državni organi, odnosno ovlašćena službena lica koja su postupala u ovom predmetu nijesu potpuno utvrdili sve činjenice koje se odnose na nabavku vozila koje je korišćeno za izvršenje krivičnog djela, odnosno nijesu iscrpljena sva raspoloživa dokazna sredstva da se utvrdi i otkrije lice koje je posljednje kupilo motorno vozilo „golf 3“ i izvršilo zatamnjenje stakala vozila iz kojeg je kasnije izvršeno ubistvo Duška Jovanovića. Iz spisa predmeta dostupnih Komisiji nije jasno zašto tužilac nije došao na saslušanje Damira Mandića iako ga je policija pozvala.

Asanović: Preporuke ignorišu i policija i tužilaštvo

Član Komisije za praćenje istraga napada na novinare, advokat Nebojša Asanović kazao je da preporuke i zaključke koje su dali u vezi sa propustima u ubistvu Duška Jovanovića, a koje je usvojila i prihvatila i Vlada Crne Gore, ignorišu i policija i posebno tužilaštvo i ne postupaju po njima, niti o tome upoznaju Komisiju koja je to tražila od njih.

„Smatram da zbog toga odgovorni u policiji i tužilaštvu treba da budu pozvani na odgovornost, kao i da posebno treba pozvati na odgovornost sva službena lica u policiji i tužilaštvu, bilo da su još u radnom odnosu u policiji i tužilaštvu ili da više nisu, a koji su odgovorni zbog evidentnih i konstatovanih propusta u istrazi ubistva Duška Jovanovića, a koje propuste je u svom izvještaju utvrdila Komisija. Krajnje je vrijeme da se napokon krene i učini i korak dalje i da se od stalnog utvrđivanja propusta i nezakonitosti u radu policije i tužilaštva i stalnog kritikovanja istih u predmetu istrage ubustva Duška Jovanovića, a koje se ponavlja iz godine u godinu, krene u utvrđivanje konkretne odgovornosti svih odgovornih za navedene propuste i nezakonitosti, i to sve navedeno imenom i prezimenom svakog odgovornog“, zaključuje advokat Asanović.

Izvor: Dan
Foto: Vlada Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA