Abazović o „Jadranu“: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba

Komentarišući slučaj školskog broda „Jadran“, zbog kojeg je Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da je za održiva rješenja.

„Oni moraju da znaju da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba i mislim da ne treba praviti dnevnu politiku od toga. Tu smo da razgovaramo, da čujemo sve argumente“, rekao je Abazović.

On je kazao da ne želi da upućuje „vatrene strelice“ niti kritike prema Hrvatskoj.

„Naprotiv, ukoliko možemo prijateljski, komšijski, bratski da iznalazimo rješnja, tu smo. Do tada, Ministarstvo odbrane i sva ostala ministarstva i će svojom imovinom raspolagati na način na koji oni misle da je najprimjerenije“, naveo je Abazović. 

Poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU. Upitan smatra li da Crna Gora i bez tog rješenja može ući u Evropsku uniju, Abazović je odgovorio:

“Država ima nekoliko pitanja koje stoje iz prethodnog perioda. Ja se nadam da će se ona prevazići. Trenutno to što je snazi kao rješenje funkcioniše i tu nikakav problem nijesmo zabilježili. Naravno, vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći neka konačna rješenja. To sigurno nijesu neka instant rješenja, brzopleta. U tom smislu oni mogu da koriste institucionalnu moć EU, ali lično mislim da je Hrvatska zemlja koja je jako blagonaklona vezano za učlanjenje Crne Gore u EU”, kazao je Abazović.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA