Zindović: Građani ne vjeruju političkim partijama i to se reflektovalo i na ovim izborima

Politički akteri treba dobro da razmisle šta je razlog velike apstinencije glasača koja je obilježila vanredne parlamentarne izbore, ocijenila je gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Milica Zindović, saradnica u programima Centra za građansko obrazovanje.

Najmanja izlaznost glasača od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori posljedica je više činilaca, smatra Zindović.

“Godine 2009. imali smo izlaznost od 66 odsto , a sada ubjedljivo najmanju izlaznost od 56 odsto. Počev od oktobra prošle godine imali smo lokalne izbore, pa dva kruga predsjedničkih i sada parlamentarne. To je zasigurno dovelo do određene vrste zasićenosti među biračima ali bih rekla i da je među biračima došlo i do jedne vrste frustracije i neke vrste razočarenja. Imali smo prevelika predizborna očekivanja i veliko nepovjerenje građana prema onome što im partije obećavaju”, istakla je Zindović.

Sa druge strane, za pohvalu je mirna i demokratska atmosfera u kojoj su izbori i predizborni period protekli.

Zindović ističe da je pad povjerenja građana u političke partije evidentan i da takav trend najbolje ilustruju podaci iz istraživanja koje Centar za građansko obrazovanje ciklično sprovodi.

“Vidno je da građani ne vjeruju političkim partijama što se reflektovalo i na ovim izborima. Tu je dominantan razlog apstinencije birača. Istraživanje o povjerenju građana u institucije koje je CGO sproveo ovog aprila to u potpunosti potvrđuje jer su prema rezultatima partije na skali od 1 do 4 ocijenjene slabom 2. Slične rezultate pokazalo je još jedno istraživanje CGO sprovedeno u maju pod nazivom “Kakva nam država Crna Gora treba”, istakla je Zindović.

“Ono što se tu ispostavilo i što je bila poruka građana je da više od 60 odsto ne vjeruje u predizborna partijska obećanja. Svjedočili smo hiperprodukciji nerealnih predizbornih obećanja ali i tome da građani ipak nisu nasjeli na takvu neutemeljenu ponudu”, kazala je Zindović.

Kada je riječ o samoj izbornoj kampanji bila je mnogo manje negativna nego ranije. Izborna retorika je izmijenjena, političari su stišali ton i, kako je rekla, fokusirali se na potencijalne birače.

“Partije su napravile pomak sa identitetsko- religijskih pitanja i fokus stavile na ono za što su uvidjeli da donosi najviše političkih poena. A to su, prije svega, ekonomija i socjalne teme na kojima su pokušali da kapitalizuju izborni rezultat”, istakla je Zindović.

Posebno raduje, zaključila je Zindović, što ovoga puta nije bilo uobičajenog slavlja nakon izbora i prateće ikonografije koju pamtimo iz ranijih ciklusa.

Izvor, foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA