Vukšić: Borba protiv organizovanog kriminala moj je zavjet

Nosilac liste „Narodne koalicije – Složno i tačka“ Dejan Vukšić predstavljajući dio programa koalicije je poručio da je godinama kao građanin, sudija i advokat gledao kako je urušavana bezbjednost u Crnoj Gori, a onda je postao direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost i dao sve od sebe da ličnom ozbiljnošću i odgovornošću, a sa odabranim hrabrim ljudima, doprinese da Crna Gora postane bezbjedno mjesto za sve ljude ove zemlje.

“Bezbjednost nije i ne smije biti igračka u rukama onih koji sebe smatraju pozvanim da pričaju o bezbjednosti Crne Gore, da je hvale i svojataju, a u pozadini nisu korisno radili ništa, ili su radili i rade sve da ugroze nacionalnu bezbjednost svake institucije i svakog građanina. Spreman sam da pred narodom i institucijama odbranim pravo svakog građanina da živi slobodno, srećno i spokojno u svojoj državi, posebno da odbranim Crnu Goru od neodgovornih pojedinaca koji pokušavaju da uvežu sudbinu Crne Gore i organizovanog kriminala u jedno, jer je borba protiv organizovanog kriminala moj zavjet gdje god se nalazio i ma koju funkciju obavljao. Crna Gora ne samo da mora imati bezbjednu sjutrašnjicu, moramo biti bezbjedni i danas”, kazao je Vukšić

Predsjednik Prave Crne Gore, poslanik u Skupštini i kandidat za poslanika „Narodne koalicije – Složno i tačka“ Marko Milačić kazao je da će Narodna koalicija insistirati na neposrednoj demokratiji.

“Vrijeme je da se narod pita i da narod odlučuje. Zalažemo se za promjenu Ustava u članu 93, smanjivanjem rigoroznih kriterijuma za raspisivanje referenduma od strane građana. Dosadašnji uslovi za iniciranje referenduma su blokirali građane, a mislimo da je upravo tako i definisano u Ustavu Crne Gore kako bi se izbjegli građani, što smo imali priliku da vidimo u prethodnim godinama i decenijama”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora kao mala zemlja zaslužuje da se narod pita o velikim temama.

“Zbog toga, Narodna koalicija će u narednom periodu kao jednu od ključnih politika zalagati se za smanjenje rigoroznih kriterijuma u članu 93 Ustava Crne Gore, gdje je propisano da deset odsto građana Crne Gore može da inicira referendum, ali samo da ga inicira i da on bude predat u skupštinsku proceduru, gdje poslanici mogu prostom većinom da odbiju taj predlog. To nije dobro i to je najrigoroznija politika po pitanju referenduma u Evropi i šire. Crna Gora treba da značajno smanji taj prag i da imamo i obavezujuće referendume, a ne da građani zavise od poslanika, da, recimo, predaju 50 hiljada potpisa i za nekoliko minuta u Skupštini sav trud svih tih ljudi bude bačen u vodu”, zaključio je Milačić.

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA