Vuksanović: Naredna Vlada da odblokira pregovarački proces

Imperativ buduće Vlade mora biti deblokada pregovaračkog procesa Crne Gore sa Evropskom unijom, kazao je u razgovoru za Portal RTCG lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) i nosilac liste „HGI – Na pravoj strani svijeta“ Adrijan Vuksanović. Kazao je da HGI vjeruje u uspjeh na predstojećim izborima. Kaže kako je mišljenja da Crna Gora ne treba da bude dio Otvorenog Balkana.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Bavićemo se svim temama koje su od značaja za život naših građana. Mi u svom političkom djelovanju ne pravimo razliku u vremenu predizborne kampanje i van nje, već slijedimo principe po kojima smo prepoznati. U kampanji ćemo samo učiniti vidljivijim sve ono što smo uradili i radimo.

Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Na ove izbore izašli smo samostalno i uvjereni smo u dobar rezultat. Sada ne razmišljamo o postizbornim aranžmanima, već smo fokusirani da se vratimo tamo gdje nam je i mjesto, u Skupštinu Crne Gore. Naša politička pozicioniranost je jasna i svi koji Crnu Goru vide na Zapadu, kao članicu Evropske unije, dobrodošli su i prihvatljivi su. Ono što je imperativ buduće Vlade je odblokirati pregovarački proces.

Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Vanjska politika je jedna od najboljih politika vlada Crne Gore do 2020., a tu ubrajam članstvo u NATO, dobrosusjedski odnosi u okruženju i usuglašenost s politikom EU. Moramo težiti najvišim kriterijima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, a ne se zadovoljavati alternativnim modalitetima u integracijama kakav je Otvoreni Balkan. Nismo ni za šta što narušava i slabi državni subjektivitet Crne Gore i Otvoreni Balkan nam nije potreban.

Šta biste izdvojili kao najvazniju poruku biračima?

Hrvatska građanska inicijativa je stranka koja postoji već 21 godinu na političkoj sceni. Ona je značajan subjekt u ostvarivanju prava hrvatske nacionalne zajednice i očuvanju njenog identiteta, ali isto tako neophodna je za stabilnost Crne Gore i njen prosperitet. Vidjeli smo koliko je važan HGI po svemu onome što nam se kao društvu desilo prethodnih godina, jer kad HGI nije na mjestu koje mu pripada onda je malo štoa na svom mjestu.

Sada je prilika koju moramo i trebamo iskoristiti, kako bi nastavili svoj prepoznatljivi put. HGI na ovim izborima vjeruje u uspjeh, zbog svih onih kojima je Crna Gora i njena budućnost na srcu.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA