„Vlada PES-a, Demokrata, URE i manjina ubrzala bi put ka EU”

Vlada koju bi činili Pokret Evropa sad, Demokrate, GP URA i partije manjina bila bi u najboljoj poziciji da odradi sve poslove koji su potrebni da se ubrza put Crne Gore ka Evropskoj uniji, saopštio je u Jutarnjem programu TVCG novinar Željko Pantelić.

On je kazao i da EU i SAD priželjkuju da vlada formirana nakon 11. juna, bude bez DPS-a, NSD i DNP-a.  

“EU ne želi da se miješa u unutrašnje stvari neke zemlje, ali postoji određeni afinitet i priželjkivanja za dobar dio EU, a posebno za Vašington gdje bi idealan scenario bi bio onaj u kojem bi Pokret Evropa sad i koalicija Demokrata i GP URE sa podrškom partija manjina bila u poziciji da formiraju vladu, odnosno da prvi put imamo vladu koja ne bi zavisila od glasova DPS, ali i od glasova DF-a. Smatra se da bi ta vlada bila u najboljoj poziciji da odradi sve poslove koji su potrebni da se ubrza put ka EU. To je nešto što bi bio idealan scenario, ali sve zavisi od toga kako će glasati građani Crne Gore”, navodi Pantelić.

Kaže i da je zanimljiva pozicija koalicije koju čine GP URA i Demokrate, jer kako dodaje, u politici nije uvijek jedan plus jedan dva.

“Ako bi oni uspjeli da zadrže svoja biračka tijela i ostvare rezultat od oko 15 odsto biračkog tijela to bi bio uspjeh i to bi otvorilo scenario da se formira vlada bez DPS i saveza NSD i DNP-a”, naveo je Pantelić.

Kada je riječ o EU integracijama, Pantelić navodi da je proces zavustavljen još 2018, ali Crna Gora sada ima šansu koju bi trebalo da iskoristi.

“Sada se u EU napravila istorijska šansa koju bi Crna Gora trebalo da iskoristi da ubrza svoje integracije”, saopštio je Pantelić.

Tu šansu, kako kaže, stvorio je početak agresije Rusije na Ukrajinu.

“EU je promijenila pristup prema politici proširenja koja je opet geopolitičko pitanje i na jesen će najvjerovatnije biti dato zeleno svjetlo za početak pregovora Ukrajine sa EU dobar dio članica EU, želi nešto da da i državama Zapadnog Balkana”, smatra Pantelić.

A da bi se to dogodilo Crna Gora, kako ističe, mora da napravi nekoliko stvari. Jedna je već završena, a to je mirna promjena vlasti, ostale su kako dodaje on, jačanje pravne države i demokratskih institucija.

Nova Vlada, ističe Pantelić imaće šest mjeseci da odradi te zadatke.

“Ako se to uradi, onda će u sljedećih pet godina Crna Gora biti u poziciji da, ako ne završi pregovore o članstvu, onda da ih privede kraju. To bi nas dovelo u poziciju da Crna Gora između 2030. i 2032. postane punopravana članica EU, a u međuvremenu bi i u EU trebalo da se dogode određene stvari”, naveo je Pantelić.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA