„Trajekt smo vratili državi, riješićemo i pitanje Instituta“

Herceg Novi je simbol naših pobjeda – trajekt smo vratili državi, a riješićemo i pitanje Instituta Igalo, poručili su lideri koalicije „Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!“, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, koji su juče boravili u toj opštini.

Bečić je prisutnima kazao da Crna Gora ima veliku šansu da ubrzo bude članica EU, što joj i pripada.

„Imamo mi veliku šansu da brzo budemo članica EU, to vam ja garantujem i obećavam. I to će biti za naredne četiri godine. Zatvorili bismo mi sad odmah desetak pregovaračkih poglavlja, ali su nam potrebna završna mjerila za poglavlja 23 i 24. A šta je to? Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Treba nam ova ruka pravde koja mora da nastavi. Ruka pravde koja će ozdraviti sudstvo kao što je ozdravila tužilaštvo. Koja je omogućila novi tužilački zakon, koja je penzionisala stari, a izabrala novi tužilački savjet. Mafija mora da se uništi. Mafija mora da bude pobijeđena. Crna Gora mora da bude oslobođena“, istakao je lider Demokrata. 

Poručio je da hoće i Kotor i Boku i Herceg Novi, koji se prepoznaju po ljepotama, a ne narko kartelima. 

„Ko je omogućio te narko kartele? Ko je omogućio da se oni stvore, da se rode i da nadjačaju državu? Oni koji su se pokazali da su bili, ne njihovi partneri, nego njihove obične sluge. E nije htjela EU Crnu Goru u kojoj su predsjednica Vrhovnog suda, predsjednik Privrednog suda, mnogi ljudi u Tužilaštvu i Policiji, bili podanici, sluge i najamnici najvećih narko klanova u regionu“, istakao je.

Bečić podsjeća da je sasvim jasno vidljivo, na primjeru trajekta, kojim putem je Crna Gora išla.

„Samo ono što se uradilo i desilo sa trajektom je dovoljno da vam da putokaz. Za samo 17 dana 300 hiljada eura ide u narodni budžet. A ranije, prošle i pretprošle i dvadeset godina unazad, za 365 dana je samo 200 hiljada išlo u narodni budžet. Što znači da ćemo sad na kraju kalendarske godine imati 5-6 miliona eura koji idu narodu. E zamislite za 20 godina, u Novom ovdje, to je nekih stotinjak miliona eura čistoga novca. Koliko je moglo da bude i škola i vrtića i puteva i plata i penzija i dodataka“, dodaje Bečić.

“Da Herceg Novi ne bude više pogranični grad prema Evropskoj uniji. Da ne bude dugo ni pogranični grad Evropske unije. Vi ste na tromeđi, na granici koja će jednom faktički nestati, samo ćemo po tablama pored puta prepoznati da je još ima. Nećemo je ukidati kako su htjeli oni koji su izmislili rat za mir, pa onda sve druge optuživali za taj izum! Ukinućemo je na evropski način, hrabrim srcem okrenutim prema komšijama i Evropskoj uniji. Povežimo Crnu Goru sa susjedima, da budemo zajedno u našoj Evropi”, zaključuje Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, istakao je da koalicija “Hrabro se broji !“ nesumnjivo nudi najbolji plan za Crnu Goru za period do 2027. godine. Objasnio je da se većinom radi o infrastrukturnim projektima.

Abazović je najavio i podršku Vlade Crne Gore Institutu Igalo. ,,Za tri dana omogućićemo nesmetano funkcionisanje ove ustanove u narednom periodu. Konstituisanjem 44. Vlade Crne Gore naći ćemo i trajno rješenje za Institut Igalo. Sačuvaćemo sva radna mjesta i u potpunosti zaštiti zdravstveni turizam u Herceg Novog. Uz značajne investicije ovo će mjesto biti prepoznato i van naših granica”.

Lider URE građanima koji su svjedočili dešavanjima oko trajekta poručio je da će biti novih trajekata.

,,Poručujem im i da shvate da mi imamo politiku koja 20 hiljada eura dnevno želi da da u džep građana, a ne u budžet kumova i prijatelja. Svako ko želi da radi fer biznis, više je nego dobrodošao. Protivzakonito niko neće držati monopolističke linije u Crnoj Gori, niti će protivzakonito bilo ko, na bilo kojem mjestu, koristiti državne resurse koji pripadaju svima. Kada svi radimo pošteno, i državne i lokalne kase se pune i svi prihodi rastu”, zaključio je Abazović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da je Herceg Novi od 30. avgusta 2020. godine krenuo ka prosperitetu.

„Kada je u pitanju naša opština, kada je u pitanju Herceg Novi, mi smo vaskrsli od 30. avgusta. Puno lakše dišemo, puno slobodnije djelujemo, jer svi znamo kada se ovdje kod nas pobjeđivalo skoro nigdje drugo se nije pobjeđivalo i zato smo negdje zaslužili najviše od svih da sve ono što se danas dešava u Herceg Novom, da sve one investicije koje imamo i koje smo dugo čekali se realizuju i kroz ovu 42. i 43. Vladu i u ime Opštine Herceg Novi ja se zahvaljujem i zajedno ćemo nastaviti ovim putem kuda smo krenuli i siguran sam da ćemo hrabro brojiti sve one projekte koje smo već kandidovali“, ističe on.

Izvor: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA