Tomić: Evropa sad 2.0 će biti uspješno realizovana kao i Evropa sad 1.0

U svjetlu neporecivih činjenica, kojih je svjestan svaki građanin Crne Gore, Pokretu Evropa sad (PES) nije potreban dodatni marketing u predizbornoj kampanji, kazao je član GO PES-a i kandidat na poslaničkoj listi “Evropa sad – Milojko Spajić” Zdravko Tomić.

On je, komentarišući analizu izvršnog direktora Fidelity Consulting-a Miloša Vukovića, kazao da mu se iz te partije zahvaljuju na podsjećanju na rezultate koje su postigli u vrijeme sprovođenja Programa Evropa sad 1.0.

„Na samom početku važno je naglasiti da jedino odstupanje koje postoji jeste odstupanje od pravila sabiranja i oduzimanja, koje je u pokušaju analize gospodina Miloša Vukovića objavljene u tekstu “Kratka analiza programa Evropa sad 2.0: Odstupanje od obećanja” očigledno. Zato ćemo mu – u najkraćem – objasniti gdje je 42. Vlada Crne Gore napravila uštede od 200+ miliona eura“, naveo je Tomić.

U budžetu Crne Gore se, kako je kazao, neproduktivna potrošnja nalazila na gotovo svim kategorijama po ekonomskoj klasifikaciji, dodajući da su na osnovu toga došli do „toliko velike“ uštede.

Tomić je rekao da je to nešto što bi ekonomski analitičar trebao da zna.

„Izvršenje budžeta 2021. Godine bilo je 2.01 milijardu potrošnje, a za 2020. je 2.06, što znači da se uštedjelo 50 miliona na potrošnji. Gdje je ta potrošnja? – Je li u platama?“, upitao je.

Izdaci za plate su, prema njegovim riječima, povećani sa 499 na 535 (+36) miliona što, kako smatra, znači da tu ne da nije bilo ušteda, nego je dodatno potrošeno, „pošto zarade nisu smanjene, već su usklađene i time blago povećane“.

„Je li u penzijama? Nije ni tu, jer su izdaci za socijalu i penzije porasli sa 558 na 567 (+9) miliona, kao rezultat usklađivanja. Da li je na agrobudzetu i ostalim subvencijama? Nije ni tu, jer su iste porasle sa 36 na 48 miliona (+12)“, dodao je Tomić.

On je naglasio da je kapitalni budžet bio „neznatno“ veći u 2020. jer su, kako kaže, tada plaćani avansi firmama.

„A pošto je naše računovodstvo bazirano na keš principu – iako se novac trošio u 2021, dio kapitalnog budžeta se pripisao 2020. godini – i na osnovu toga imamo realno povećanje od dvadesetak miliona eura“, objasnio je Tomić.

„Da ne pominjemo investiciju u Air Montenegro od 30 miliona, subvencije za privredu koje su bile gotovo 100 miliona, jednokratne pomoći penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama u vrijeme korona krize, povećanje staračkih naknada i minimalne zarade na 250e. Takođe, nikako se ne smiju zaboraviti pale garancije prethodnih vlada, kamate u 2021. godini od 114 miliona, a za 2020. 111 miliona, koje su naslijeđene zbog loše politike zaduživanja u prošlosti, i tako dalje“ naveo je.

Uštede su se, kako navodi Tomić, morale deiti na mjestima koja nisu ni plate, ni penzije, ni socijala, ni agrobudzet ni kapitalne investicije.

Dodao je da su to neproduktivni troškovi koje Vuković, prema njegovom mišljenju, nije znao da pronađe.

„Naravno da se u nekoliko brojki ne može vidjeti ušteda koja ja napravljena na neproduktivnim rashodima, zato što su se zahvaljući toj uštedi povećale ostale kategorije rashoda, koje su u tom trenutku bile potrebne građanima i privredi u vrijeme korone“, kazao je Tomić.

Vukovića su, kako se navodi u saopštenju, pozvali u svoje kancelarije da mu, kako kaže, „uz kafu objasne sve što mu nije jasno“.

„Gledano kroz brojke: u odnosu na budzet 2020. Markovićeve Vlade, izvršenje tekuće potrosnje za 2021. je manje oko 111 miliona, tako da je i tu vidljiva ušteda, a ako dodamo sve gore nabrojane benefite na korist građana i privrede to je preko 200 miliona eura“, zaključio je Tomić.

Izvor: Vijesti

Foto: PES

NIKŠIĆ PROGNOZA