Raščanin Radičević: Više od 50 odsto žena ne smije se svesti na statistiku

Preko polovine žena od ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori, ne smije se svesti na statistiku kad dođemo do procesa odlučivanja, jer one će dati ključni doprinos u normalizaciji javnog diskursa i političkih prilika u Crnoj Gori, navela je predsjednica Foruma žena SD i kandidatkinja liste „Zajedno“ Ivana Raščanin-Radičević.

„Zato pozdravljam jučerašnje potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju, čime su se predstavnici političkih partija obavezali na nenasilnu komunikaciju i promovisanje prava građana da glasaju slobodno. Ovo posebno uzevši u obzir da je značajan broj slučajeva verbalnog, ali i drugog nasilja, usmjeren upravo na žene“, poručila je Raščanin-Radičević.

Kako je navela, rodno zasnovan govor mržnje i nasilje nad ženama u politici mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, da se kandiduju i osvoje političku poziciju.

„Seksistički i mizogini komentari imaju za cilj da diskredituju one žene u javnom prostoru koje afirmišu i zastupaju vrijednosti participativne demokratije, a na taj način može se potpuno uzdrmati temeljna vrijednost demokratskog procesa“, dodala je ona.

Svjedoci smo, kaže, da su u prethodnom periodu mnoge političarke bile izložene brutalnom govoru mržnje u javnom prostoru od strane različitih aktera i „to ne smijemo više dozvoliti“.

„Ne smijemo ćutati na seksizam, mizoginiju i nasilje. Moramo reći stop govoru mržnje“, ističe Raščanin-Radičević.

Ona je dodala i da kroz jednako učešće žena i muškaraca u izbornim procesima i jednake mogućnosti u donošenju odluka, jedino je moguće ostvariti transformaciju duboko ukorijenjenih patrijahalnih rodnih odnosa.

Kako je navela, 33 odsto žena među kandidatima Socijaldemokrata na listi „Zajedno“, kao i žene na svim ključnim mjestima u toj partiji, pokazatelj su da „mi ne pričamo nego sprovodimo“.

„Žene su uvijek bile one koje imaju viziju, koje su sposobne, koje su svojom snagom i ambicijama radile i gradile Crnu Goru. Danas u U Crnoj Gori imamo preko 51% žena, koje nisu i ne smiju biti brojka, one su snaga i njihov uticaj je značajan za donošenje odluka“, zaključila je Raščanin-Radičević.

Izvor: Dnevno

Foto: SD

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA