Perić: Cilj da demontiramo partitokratsku praksu

Nosilac liste “Preokret za sigurnu Crnu Goru” Srđan Perić kaže da su u fokusu tog građanskog pokreta tri teme: siguran stan, siguran posao i siguran prostor, koji vode do sigurne Crne Gore. U susret vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna, poručuje da je cilj “Prekoret” da demontiraju partitokratsku praksu, ne da joj ulivaju novi dašak života.

1. Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti? 

Planiramo da se bavimo svakim pitanjem koje je od životne važnosti za građane. U fokusu su nam tri teme: siguran stan, siguran posao i siguran prostor koji vode do sigurne Crne Gore. Radi se o pristupu koji je suštinski sprovođenje socijalne pravde – što i sam Ustav propisuje. Dok god u zajednicu ne uključimo sve, mi ne možemo ostvariti njen pun potencijal. Da dodam, ne bježimo niti od jednog pitanja, ali odredimo prioritet i onamo gdje nemamo saglasje – vodimo dijalog. Jednako je važno i da se obavežemo šta i u kom roku ćemo učiniti, te da ćemo ako u tome ne uspijemo podnijeti odgovornost. Primjera radi, ako ne možemo razložiti akcioni plan u kome bismo u 4 godine mogli doći do 4.000 stanova za podstanare u programu Siguran stan i, korak dalje, ako to ne bismo bili spremni da primijenimo – nema opravdanja – mandat se treba vratiti građanima.

2. Ko su Vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

S obzirom da niko neće biti dovoljno snažan da može sam formirati vlast, a da ni od nekada najjače partije neće zavisiti formiranje nove Vlade, cijenim da ulazimo u zonu kada konačno moramo govoriti za šta jesmo, a ne za šta nismo. Nas zanima da imamo dovoljno snage da sprovedemo programe ”siguran stan”, “siguran posao” i “siguran prostor”. Ne vidim zašto bismo se mi vezali ili fiksirali za bilo koju partiju s tim u vezi. Nas zanima da demontiramo partitokratsku praksu, ne da joj ulivamo novi dašak života.

3. Koji su Vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Spoljnopolitički priortiet Crne Gore je članstvo u EU. Tom procesu može svakako pomoći Berlinski proces. Kada je riječ o Open Balkanu, ne smatramo da je on optimalan za nas iz više razloga. Regionalna saradnja je poželjna i nužna, ali ćemo je učiniti efikasnijom i po nas povoljnijom kada je uređujemo bilateralnim sporazumima. Dodatno, u pomentom Berlinskom procesu imamo sve ono što se promoviše Open Balkanom, a čijim pristupanjem ne dobijamo nikakve fondove niti imamo ijednu naznaku da umanjujemo naše neuralgične probleme: spoljnotrgorvinski deficit i masovno iseljavanje mladih. Izvjesno je da bi na ovim poljima tada pozicija za nas bila još nepovoljnija. Na kraju, mi o ovoj temi nismo imali dijalog, a tema u značjnoj mjeri dijeli našu zajednicu.  

4. Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Građanke i građani treba da se opredjeljuju u skladu sa svojim uvjerenjima. Jako je važno da se ne podlegne partitokratskoj histeriji kako svaki glas koji nije za političke megastrukutre, koje po svojoj prirodi korumpiraju sistem, je zapravo bačen. Ne, upravo suprotno, ako ne dozvolimo nikome da bude toliko jak, tada se otvara prostor za građanina. To pomaže i političkim strukutrama da razumiju da su građani ti o čijim stavovima svakodnevno moraju da vode računa, a ne da se grade svemoćne strukture pred kojima je upravo taj isti građanin nemoćan i za koje postoji samo na izborni dan da bi im dao glas. Od građana zavise dalji trendovi. Oni mogu da vrate moć sebi i učine da političari njima polažu račune. Od svakog tražite šta konkretno i u kom roku će učniti, i zahtijevajte da podnose ostavke ukoliko u tome ne uspiju. Tražite i zahtijevajte odgovornost, imate svako moguće pravo na to. Učinimo taj preokret zajedno.

Izvor: RTCG

Izvor: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA