Paunović: Jaka pravna država ključ je u borbi protiv organizovanog kriminala

Samo nulta tolerancija na kriminal i korupciju omogućiće zatvaranje pregovaračkih poglavlja 23. i 24., koja su ključna za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama, kazala je poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović.

Kako ona smatra, neophodno je da nadležne institucije imaju potreban zakonski okvir, te da se dodatno ojačaju kapaciteti za borbu protiv kriminala i korupcije.

„Jaka pravna država ključ je u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Zato SNP daje punu podršku usvajanju anti-mafija zakona, kao i projektu izgradnje Palate pravde u Podgorici“, dodala Paunović.

Prema njenim riječima, brojni su izazovi sa kojima se institucije sistema suočavaju prilikom utvrđivanja odgovornosti lica povezanih sa kriminalnim radnjama, pa im je, kako kaže, potrebno pružiti punu političku podršku da bi borba bila neselektivna na svim nivoima.

„Na taj način više neće biti izgovora kako, zbog nedostataka zakonske ili tehničke prirode, ruka pravde ne stiže do svih onih koji su to odavno zaslužili, uz istovremeno poštovanje prezumpcije nevinosti svakog pojedinačnog slučaja, dok se suprotno ne dokaže“, kazala je Paunović.

Dodala je da zalaganje za punu vladavinu prava jedan je od ugaonih temelja politike SNP-a od osnivanja partije.

„Ni za milimetar nismo odstupili od principa da niko, bez obzira na svoju poziciju ili moć, nije i ne može biti iznad zakona. U toj borbi za bolju i pravedniju Crnu Goru, često smo bili meta neosnovanih napada i kritika, ali još jednom se pokazalo da je vrijeme majstorsko rešeto, odnosno da su naša zalaganja za državu vladavine prava istrpjela probu vremena“, rekla je Paunović.

Danas, prema njenom mišljenju, više niko ne spori da korupcije i organizovani kriminal predstavljaju „teg o vratu“ Crne Gore.

„Dosledna i efikasna borba protiv tih pošasti mora biti prioritet za čitavo društvo. Samo tako možemo imati sigurnost i bezbjednost – Za tebe i za Crnu Goru“, zaključila je Paunović.

Izvor: Vijesti

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA