Joković: Crnoj Gori potrebna stabilna vlada sa podrškom u Parlamentu

Crnoj Gori je, nakon parlamentarnih izbora, potrebna jedna stabilna vlada sa ubjedljivom podrškom i većinom u Skupštini, koja bi imala šansu da Crnu Goru sasvim približi članstvu u Evropskoj uniji, saopštio je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i nosilac liste „Za tebe“ (SNP-Demos) Vladimir Joković. On je u intervjuu za Portal RTCG kazao da će im potencijalni partneri biti svi oni koji baštine veliku pobjedu iz avgusta 2020. godine, a da je sigurno da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) nećemo praviti bilo kave dogovore o novoj vladi.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti?

Planiramo naravno i to i ekonomskim i identitetskim pitanjima. To su važna pitanja za svako društvo, pa i za naše. Kada je riječ o ekonomiji, naš plan je da i u narednoj vladi radimo na popravljanju životnog standarda građana, kao što smo to veoma uspješno radili u ovoj, aktuelnoj vladi. Što se tiče identitetskih pitanja tu ćemo uvijek voditi računa o velikoj potrebi da se premošćavaju dubinske podjele u Crnoj Gori koje nam je kao nasleđe ostavio bivši režim. I to je odlična kombinacija – ekonomski prosperitet i stabilnost koju nam donosi premošćavanje ovih naših podjela.

Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade?

Naši partneri će biti svi oni koji baštine onu veliku pobjedu iz avgusta 2020. godine. A sigurno je i da sa DPS-om nećemo praviti bilo kave dogovore o novoj vladi. Poslije ovih izbora Crnoj Gori je potrebna jedna stabilna vlada sa ubjedljivom podrškom i većinom u Skupštini Crne Gore. U takvim uslovima nova vlada bi imala šansu da Crnu Goru sasvim približi članstvu u Evropskoj uniji i mi se za to i zalažemo.

Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Što prije u Evropsku uniju i dalje razvijanje odnosa sa susjedima – to su naša dva glavna pravca kada se govori o spoljnoj politici. Kada je riječ o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan mi smatramo da je interes Crne Gore da pristupi Otvorenom Balkanu i to treba uraditi što prije. To je jedna čisto ekonomska inicijativa koja je definisana po uzoru na model povezivanja evropskih država koji je kasnije prerastao u Evropsku uniju. O Otvorenom Balkanu se i raspravljalo dosta u javnosti u Crnoj Gori i nisam do sada uočio ni jedan ozbiljniji argument protiv te inicijative. A razloga za je sijaset. Prema tome, što prije u otvoreni Balkan to bolje za Crnu Goru i naše građane.

4. Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Biračima poručujem da bi bilo najracionalnije da glasaju na osnovu rezultata koji stoje iza izbornih lista. Stožer naše liste Za tebe je SNP i mi smo kao SNP vjerovatno jedina partija u Crnoj Gori koja je za kratko vrijeme, za svega nekoliko mjeseci, ostvarila sve ciljeve zbog kojih je ušla u vladu. Imamo ogromna postignuća u ovoj vladi i ako birači budu sudili na osnovu naših postignuća i naših rezultata, mi ćemo imati razloga da slavimo 11. juna uveče.

Naravno, spremili smo i kampanju, počeli smo ozbiljni rad, tako da će ova kampanja biti odlična prilika da do u detalj informišemo građane šta su konkretni predlozi praktičnih politika koje ćemo da zagovaramo u narednom periodu.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA