Ibrahimović: Najjača partija bi trebalo da predloži mandatara

Ervin Ibrahimović – lider Bošnjačke stranke, Genci Nimanbegu – nosilac liste Albanska alijansa, Nik Đeljošaj – nosilac liste Albanski forum i Adrijan Vuksanović – Hrvatska građanska inicijativa govore večeras u emisiji “ Načisto“ na TV Vijesti o političkoj sceni nakon izbora.

Nimanbegu je rekao da su preko afirmativne akcije manjine duplirale broj mandata, ali da broj treba precizirati.

„Bošnjačka stranka nije morala koristiti afirmativnu akciju. Njihovih šest mandata je na osnovu izbornog zakona kao i sve ostale partije“, rekao je Nimanbegu.

Ibrahimović je rekao da od usvajanja Zakona 2011. godine nikad nisu koristile afirmativnu akciju.

„Držim se principa da iz najjače partija treba da se predloži mandatar“, rekao je Ibrahimović.

Đeljošaj je naveo da onaj ko osvoji najviše glasova ima pravo da pokuša da formira vladu. Vuksanović je rekao da lider PES Milojko Spajić treba da dobije mandat za sastavljanje vlade.

Što se tiče afere vezane sa južnokorejskog „kralja kriptovaluta“ Do Kvona i lidera Pokreta Evropa sad (PES) Milojka Spajića, gosti emisije smatraju da institucije trebaju da rade svoj posao, da se slučaj riješi, a da građani i političari ne treba da presuđuju.

Nimanbegu je rekao da se u pregovore o vladi može i bez rješavanje ove situacije.

„Na Spajića imamo reakcije od strane Srbije. Kada je on najavio kandidaturu za predsjednika Crne Gore, imamo urgentnu reakciju Beograda koji daje dokaze o državljanstvu. To meni liči na sinhronizovano. Institucije neka rade svoj posao“, rekao je Nimanbegu.

Nimanbegu je rekao da su manjinske partije građanskije ot tzv. građanskih partija.

„Da li ste vidjeli neku ekstremnu stranku iz redova hrvatskog, albanskog bošnjačkog naroda? Da li ima zahtjeva za promjenu teritorija, o autonomiji? Da li ima zahtjeva protiv Srba, Crnogoraca? Nema“, poručio je on.

Ibrahimović je podsjetio na aferu „21 milion“ i kazao da to nije smetalo da se konstituiše 42. Vlada.

Ibrahimović je kazao da je istorijski rezultat BS na parlamentarnim izborima u nedjelju dobar za Crnu Goru. On je kazao da je na parlamentarnim izborima BS zabilježila rast u svim gradovima i poručio da ništa nije slučajno.

Đeljošaj je rekao da Crna Gora može da bude građanska država kada malo više integriše manjinske zajednice te da se na tome nije radilo prethodnih 30 godina. 

On je kazao da žele da vode resore značajne za cijelu Crnu Goru, a ne samo za manjine.

Kazao je i da smatra da najveći doprinos građanskoj državi daju manjinske partije.

Vuksanović je rekao da hrvatska nacionalna stranka koja zavrijedi preko 0,35 odsto podrške na izborima, treba joj osigurati prisutnost na političkoj sceni.

„Sve drugo bi bilo obesmišljavanje. Razumijem i druga tumačenja ali ih smatram krajnje tendencioznim, jer se šalje poruka da je hrvatsko biračko tijelo ograničeno, da ne smije da raste“, kazao je Vuksanović.

Nimanbegu je rekao da se na problem Šavnika ne obraća velika pažnja.

„Imali smo ponavljanje izbornog ciklusa, šest ili sedam puta i izbori nisu završeni. Taj slučaj i afera Do Kvon su uticali da je izlaznost bila mala. Ljudi gube povjerenje u sistem, političke partije, liste koje su bile upletene. Nacionalne partije nisu. Zadržali smo broj glasova, zbog male izlaznosti smo došli do više mjesta. Mala izlaznost nam je išla na ruku“, rekao je Nimanbegu.

Nimanbegu je rekao da „upadanje srpskih specijalaca na sjever Kosova utiče na nas“.

„Sa kim ćemo imati saradnju u Vladi ako neki od subjekata to podržavaju, mi negiramo, na koji način ćemo doći do evropskog puta, evropske Vlade. Evroatlantski put Crne Gore ne smije biti u pitanju“, rekao je Nimanbegu.

On je kazao i da predstavnici Srba moraju biti u Vladi.

Ibrahimović je rekao da se mora što prije formirati 44. Vlada.

Kazao je da je sada teško pričati ko može u Vladu a ko ne.

Poručio je da ga raduje određena retorika jednog od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrije Mandića kada se kandidovao za predsjednika Crne Gore.

On je kazao i da sa nosiocem liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“, na parlamentarnim izborima, Milanom Kneževićem ima privatno vrlo dobre odnose, iako su im politike dijametralno različite.

Zamolio je da se čeka da Državna izborna komisija (DIK) proglasi rezultate izbora a onda da se krene na jaki dijalog i na priču kakva se Vlada želi.

„Možda se napravi Vlada u kojoj BS neće biti, koja ne dijeli evropske vrijednosti“, rekao je Ibrahimović.

Ibrahimović je rekao da nije bilo manjina Crna Gora ne bi bila članica NATO i da ne bi bila primjer multivjerskog sklada.

Đeljošaj je rekao da mu je drago što je poraslo povjerenje u zapadne vrijednosti.

Rekao je da se na neke stvari može staviti moratorijum, ali ne na evropske vrijednosti.

Kazao je i da se moratorijum ne može staviti na to da se desio genocid u Srebrenici i da je Kosovo nezavisna država.

Vuksanović je rekao da gravitiraju vrijednostima – Crna Gora na zapadu.

Kazao je i da ima gradova po sjeveru Crne Gore čije su lokalne administracije „etnički očišćene“.

Rekao je i da nema moratorijuma na vrijednosti.

Vuksanović je rekao da bi volio da u Vladi budu i Crnogorci.

Rekao je da govori o političkoj identifikaciji.

Nimanbegu je rekao da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ima nedostatak protiv kojeg treba da se bori – nisu ga podržale manjinske zajednice.

„Mora snažnije da osluškuje naše potrebe, proporcionalnu zastupljenost“, kazao je Nimanbegu.

Kazao je i da je Milatović „dolazio u javnost sa hipotekom ministriranja u apostolskoj Vladi“.

„Vlada koja je sastavljana u Ostrogu, gdje su sveštena lica imala uticaj, gdje se govorilo da možete ući u Vladu ako vam neki sveštenik da zeleno svjetlo da vam je rodni list određene nacionalnosti“, rekao je Nimanbegu.

Rekao je i da je lider PES Milojko Spajić prepoznat kao evroatlantski igrač.

Niko od učesnika emisije nije rekao da im neka konkretna partija ili koalicija nije prihvatljiva kao partner u budućoj Vladi.

Ibrahimović je rekao da je povukao odluku o oglasu za tri generalna direktora u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) na čijem je čelu.

Đeljošaj je rekao da je na mjestu lidera PES Milojka Spajića da bi napravio koaliciju sa manjinama i koalicijom „Zajedno“ (koalicija koju predvodi DPS) te da bi to bilo 55 mandata i najlagodnija većina koja bi imala najveću mogućnost da isporuči rezultate.

Vuksanović je rekao da je Pokret Evropa sad (PES) došao na talasu jedne vrste nezadovoljstva odnosno velike zasićenosti građana političkim temama.

„Stvara se dominantna misao da ekonomije može sve riješiti što nije istina. Iza svega toga stoje političke odluke. Treba određeno  vrijeme da vidimo koji je ideološki sadržaj Evrope sad“, rekao je Vuksanović.

Kazao je da se vidi da se naša ekonomija svela na prosto zaduživanje koje će biti pod težim uslovima, i da to ne vodi nikud.

On je rekao da HGI neće po svaku cijenu ulaziti u vlast.

Ibrahimović je rekao da imaju korektan odnos sa Pokretom Evropa sad (PES) i da vjeruje da će se Vlada vrlo brzo formirati.

Rekao je i da kada je bio u Briselu prije deset dana da je čuo od visokih zvaničnika da Crna Gora ima šansu da u kratkom periodu bude članica Evropske unije.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA