Grbović: Zalagaćemo se za pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić

Kandidat za poslanika SNP-Demos „Za tebe“ Saša Grbović kazao je da će se zalagati za rješavanje problema i pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić, kao i ostvarivanje svih prava radnika.

„Naše šume predstavaljaju najmoćniji regulator vazdušnog, vodenog i zemljišnog režima i kao takve su dobro od opšteg interesa i briga čitave društvene zajednice. Poznato je da je briga o šumama investicija u budućnost zemlje i s toga se šumama mora gazdovati na održiv način, a uz maksimalno korišćenje i njihove proizvodne funkcije“, navodi Grbović.

Fabrika peleta i drvne građe koja bi omogućavala cjelokupno iskorišćenje drvne sirovine prema Grboviću, jeste sadašnja Vektra Jakić, kao jedna od najsavremenijih drvoprerađivačkih fabrika u Jugoistočnoj Evropi, koja je, dodaje Grbović, na žalost ubrzo nakon nezakonite privatizacije zaustavila proizvodnju.

Grbović navodi da je u toj fabrici nekada radilo 220 radnika, „odnosno baš toliko porodica prihodovalo i egzistiralo iz ove fabrike koja je jedna od najsavremenijih fabrika u Crnoj Gori“.

Napominje i da su u sklopu fabrike poslovali i drugi prizvodni pogoni, odnosno privredni subjekti, koji su radili na izvođenju radova, sječi i izvozu drvnih suplemenata, a kojima kako navodi Grbović, trenutni vlasnik duguje preko četrdeset neisplaćenih zarada.

„Zbog još jedne loše i nezakonite privatizacije prethodnih režima od 2018. godine ova fabrika je zbog pokrenutih sudskih sporova od strane Uprave za šume i ostalih finansijskih i privrednih subjekata zatvorena, a radnici i njihovih 220 porodica ostavljeno na rubu egzistencije. Kapaciteti ove fabrike za proizvodnju peleta i drvnih prerađevina daleko premašuju potrebe Crnogorskog tržišta a potražnja na inostranom tržištu za ove proizvode je izuzetno velika“, kazao je Grbović.

On navodi i da je loša politika poslovanja i uništavanje opšteg dobra, praksa prethodnih Vlada kojima je, kako je kazao, Socijalistička narodna partija (SNP) kao dio 43. Vlade, stala na put i zaustavila proces prodaje naših najboljih fabrika koje su, kako je kazao, značile i gradovima i državi, a prije svega građanima.

„Uvećavali smo i vraćali državi ono što joj pripada, a kao dio 44. Vlade nastojaćemo da Vektru Jakić vratimo građanima Pljevalja, tj. državi Crnoj Gori. Preuzimanjem fabrike sa opremom, dodjelom koncesija na sječu šume i stavljanjem u pogon ove fabrike država Crna Gora, Opština Pljevlja i njeni građani imali bi nemjerljivu korist, koja bi pored značajnog povećanja BDP-a, odmah po pokretanju proizvodnje zaposlila najmanje 150 radnika, a taj broj bi se kasnije kroz efikasnu proizvodnju i uvećavao“, navodi se u saopštenju.

SNP smatra da je pored svih sudskih i administrativnih problema, potrebno uraditi sve kako bi i ovaj slučaj sa fabrikom i radnicima bio riješen.

„Kao dio 44. Vlade nastavićemo da se zalažemo za što hitnije pokretanje proizvodnje u Vektri Jakić, kao i ostvarivanje svih prava radnika koji se trenutno nalaze na ivici egzistencije sa svojim porodicama. Socijalistička narodna partija zalagaće se da potencijale Pljevalja, drugih opština i države koriste svi građani Crne Gore, a ne samo privilegovani pojedinci. Jasna je naša namjera i cilj, od Crne Gore napraviti bolje i sigurnije mjesto za život, za Pljevlja, za proizvodnju, za državni kapital, za otvorene fabrike i najbolja prava radnika, za TEBE!“, poručio je Grbović.

Foto: SNP-Demos „Za tebe“

NIKŠIĆ PROGNOZA