Dukić: Kultura u Crnoj Gori mora biti oslobođena od politike

Kandidatkinja za poslanicu liste Preokret „Za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić“ Svetlana Dukić poručila je da kultura u Crnoj Gori mora biti oslobođena od političkog uticaja.

„Kultura u Crnoj Gori mora biti sistemski oslobođena uticaja partijske politike, kako bi se prestalo sa zloupotrebom kulture u političke svrhe, čemu svjedočimo već decenijama“, kazala je ona. 

Dukić smatra da čelu javnih ustanova u oblasti kulture moraju biti nezavisni i afirmisani stručnjaci, birani putem transparentnih javnih konkursa i na osnovu svojih kompetencija, vještina i rezultata.

„Zato će Preokret u novom sazivu Skupštine Crne Gore podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o kulturi, kako bi rukovodioci javne ustanove čiji je osnivač država bili birani putem javnog konkursa, a ne po volji ministra“, dodala je ona. 

Prema njenim riječima, Crnoj Gori su više nego ikada umjesto podobnih i poslušnih potrebni
ljudi koji imaju znanje i viziju.

„To se jedino može osigurati sistemski, kroz unapređenje zakonskog okvira. Promjenom načina izbora direktora, javnih ustanova u kulturi će se obezbijediti veći stepen autonomije i transparentnosti tih ustanova, što je preduslov za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u državi, kao i zaštitu i očuvanje kulturne baštine. Kultura je javni interes Crne Gore i ne smije da zavisi od interesa
političkih partija. Zato će depolitizacija javnih ustanova kulture biti visoko na ljestvici prioriteta Preokreta u narednom četvorogodišnjem mandatu“, zaključila je Dukić. 

Izvor: RTCG

Foto: Preokret

NIKŠIĆ PROGNOZA