Đuričić: Mora nam biti omogućeno da učestvujemo na izborima

Delegacija Crnogorske građanske akcije upoznala je danas Misiju ODIHR-a, koja prati izborni proces u Crnoj Gori, sa svojim viđenjem razloga zbog kojih je Državna izborna komisija odbila listu ove partije i tako je isključila iz izborne trke.

„Mišljenja smo da ima prostora da nam se omogući da učestvujemo u izbornoj trci, a time i pravo glasa ljudima koji su nam dali podršku. Tehničke greške koje je DIK registrovala i nije uvažila te potpise podrške, u mnogo su većem broju nego što je to broj potpisa podrše CGA koji nam fali, a koji nam je saopšten putem medija“, rekao je za Pobjedu nakon sastanka jedan od lidera CGA Stanko Đuričić.

Ova partija zahtijevala je od DIK-a da im se daju na uvid i podaci kojim su potpisnici njihove liste odbijeni i koliko ih je.

„U zvaničnom rješenju nemamo te informacije i nadam se da ćemo ih uskoro dobiti od DIK-a. Nakon toga smo u obavezi prema svim ljudima koji nas podržavaju, kao i prema onima kojima je uskraćeno to pravo, da pravdu potražimo pred Ustavnim sudom. Moramo istinom ići do boljeg društva, poštujući zakone i ovu državu. Ako je neko dao podršku CGA da izađe na izbore i ako je ustanovljen identitet te osobe, a potpis odbijen zbog tehničke greške, onda ne vidimo smetnju, po pitanju zadovoljena pravde, da i potpisi tih osoba budu uvaženi“, istakao je Đuričić.

On je zahvalio misiji ODIHR-a što su ih pozvali na sastanak i saslušali razloge zbog kojih namjeravaju da pokrenu ustavnu žalbu.

DIK je odbila izbornu listu CGA uz obrazloženje da im je falilo 35 validnih potpisa.

Za predstojeće parlamentarne izbore ukupno je podnijeto 17 izbornih lista, a DIK je prihvatila 15.

DIK je potvrdila izborne liste: „Pravda za sve“ Vladimir Leposavić, Pokret „Preokret“, Pokret za promjene, Savez „Mi možemo za građansku Crnu Goru“, Hrvatska građanska inicijativa (HGI), SDP Crne Gore, DPS-SD-LPCG-DUA „Zajedno“, Albanski forum, Bošnjačka stranka, Pokret Evropa sad, Savez „Za budućnost Crne Gore“ NSD-DNP-RP, Savez Demokrata i URA, Savez SNP – Demos, Albanska alijansa, Savez Prava Crna Gora – DHS – DSS- SCG – Pokret za Pljevlja.

Pored CGA, odbijena je i lista grupe građana „La Casa de papel“. 

Izvor: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA