Đeljošaj: Albanski forum najbolja garancija evropskog i evroatlantskog puta

Pozicija i snaga Albanskog foruma nametnula je onima koji budu najjači imperativ ozbiljnog razgovora s nama kao legitimnim predstavnicima Albanaca u Crnoj Gori, poručio je nosilac izborne liste te partije, „Besa Za Evropski razvoj“, Nik Đeljošaj. On je u intervjuu za Portal RTCG istakao da je Albanski forum najbolja garancija evropskog i evroatlantskog puta, te da je veliki broj političkih subjekata sa kojima mogu sarađivati nakon izbora.

Planirate li da se bavite ekonomskim ili identitetskim pitanjima tokom kampanje i eventualno ako budete dio buduće vlasti? 

Svuda u svijetu, ako nema napada ili prijetnji ugrožavanja državnog ili nacionalnog identiteta, ekonomija je glavna tema svih izbornih kampanja. S druge strane, ako postoji percepcija ugroženosti ili potencijalne ugroženosti države ili nacije, ili ako se iz drugih širih ili vanjskih itd. razloga nametne pitanje države ili nacije onda se to prirodno reflektuje i na izborne kampanje. Crna Gora tu, dakle, nije izuzetak. Imate u brojne slučajeve da su i u ekonomski veoma snažnim zemljama, čak članicama grupe najrazvijenijih država svijeta, u nekom trenutku pitanja države, nacije, identiteta i sl. nadjačala ekonomiju. Na primjer krajem pedesetih i početkom šezdesetih u Francuskoj se nametnulo pitanje Alžira kao važnije od svih ekonomskih tema, pa onda tridesetak godina kasnije u Zapadnoj Njemačkoj odnos prema ujedinjenju Njemačke, a ne ekonomija bilo ono što je ključno dijelilo političke partije, pa onda imate 1995. u Kanadi referendum o samostalnosti Kvebeka, pa prije neku godinu u UK Brexit. Dakle, nijesu teme koje nazivate „identitetskim“ neki ekskluzivitet Crne Gore i naših izbornih kampanja. Naprotiv, ako bi se ispostavilo da postoji percepcija ugroženosti države ili njenog građanskog ustrojstva logično je da bi se to nametnulo kao važna tema.

S druge strane, ako se bude išlo ka normalizaciji političkih prilika, ka evropskim integracijama, ako ne bude nasrtaja na građansko ustrojstvo Crne Gore ili na neki od naroda koji čine Crnu Goru logično je da bi u kampanjama svih stranaka dominirale ekonomske teme.Kada je riječ o Albanskom forumu ovdje imamo i dodatni faktor da je riječ o političkoj organizaciji koja okuplja pripadnike jednog naroda – Albanaca u Crnoj Gori.

Dakle, mi politiku vidimo naravno prvenstveno kao sredstvo da obezbijedimo građanima bolji život, ali isto tako i da čuvamo svoj nacionalni identitet u okviru Crne Gore. Možda je najbolji odgovor situacija u Tuzima. Mislim da nema čovjeka u Crnoj Gori koji ne vidi da je u Tuzima u svakom pogledu situacija neuporedivo bolja od one prije dolaska na vlast Albanskog foruma i to za svakog građanina Opštine Tuzi, bez obzira na naciolnalnost.

Ono na šta smo zaista ponosni je što su u opštini Tuzi iu njenim preduzećima zaposleni kvalifikovani ljudi svih nacionalnosti, vjeroispovesti i drugih opredjeljenja, bez obzira na političku ili partijsku pripadnost. Zajedno možemo da radimo bolje, a to je upravo ono što smo postigli u Malesiji. Dakle, bavimo se prvenstveno ekonomskim temama, ali vodimo računa o nacionalnim i identitetskim pitanjima.Za priče o budućoj vlasti je još rano. Pošto svoju politiku vodimo odgovorno i pravedno, želimo da uradimo stvari u predviđeno i pravo vrijeme, a na taj način ćemo se izjasniti i o budućoj vlasti. 

Ko su vaši potencijalni partneri nakon izbora i da li postoji neko sa kim nećete pregovarati o formiranju nove Vlade? 

Albanski forum se, to nije samo moj stav nego je činjenica koja je očita, iskristalisala kao vodeća i rekao bih politički najodgovornija stranka koja okuplja Albance u Crnoj Gori. S obzirom na našu politiku saradnje i pružene ruke veliki je broj političkih subjekata sa kojima možemo sarađivati. S druge strane, ovakva pozicija i snaga Albanskog foruma nametnula je onima koji budu najjači imperativ ozbiljnog razgovora s nama kao legitimnim predstavnicima Albanaca u Crnoj Gori.

Naravno da nema govora ni o kakvoj saradnji sa negatorima bilo koje nacije, sa onima koji zastupaju ideje poražene u Evropi još 1945. kao ni sa tzv. kombi strankama odnosno političarima bez legitimiteta koji nastupaju kao privjesci drugih i brane ciljeve i politike tih koji su ih najmili. 

Koji su vaši planovi kada se radi o spoljnoj politici i da li podržavate Open Balkan?

Crna Gora će biti prva naredna članica Evropske unije i veoma brzo će biti ona koja će ostale države Zapadnog Balkana podržavati da i one što prije pristupe Evropskoj uniji. Mi smo članica NATO saveza i to je velika naša prednost, ostvarenje kojeg mislim još nijesmo svjesni svi u Crnoj Gori. Albanski forum je najbolja garancija evropskog i evroatlantskog puta, što potvrđuju naši brojni susreti sa međunarodnim partnerima, kao i posjete EU i SAD. Velika evropska porodica je naš glavni fokus i mi smo posvećeni našem evropskom putu gdje i pripadamo.

Trenutno imamo CEFTA-u, imamo Berlinski proces, imamo sporazum iz Trsta, svemu tome je Crna Gora ozbiljno pristupila i odradila većinu onoga što je bila naša agenda. Otvoreni Balkan je nova ideja, koju ako usvoje sve države, ponavljam sve države Zapadnog Balkana kao što su usvojile gorenavedene sporazume, projekat koji može biti kompatibilan sa Berlinskim procesom i uz podršku naših partnera treba razgovarati.

Šta biste izdvojili kao najvažniju poruku biračima?

Mi govorimo djelima, a ne populističkim i demagoškim terminima. Građani su to cijenili i na zadnjim lokalnim izborima u opštini Tuzi, gdje smo projektima realizovanim na stopostotnom nivou, kao i razvojnim programom evropskih razmjera, ubjedljivo zadobili povjerenje građana. Malesija je najkonkretniji model kako ćemo raditi širom zemlje za dobrobit građana.

Radeći posvećeno, odgovorno, pravedno i vrijedno, dokazali smo građanima da je glas za Albanski forum glas za razvoj, napredak i prosperitet. 

Moramo da biramo one koji svojim radom su dokazani da imaju iza sebe djela za dobrobit građana i države, kao što ima Albanski forum. Ovo je doba kriza i ratova. A to nije vrijeme kada se upravljanje državom povjerava slatkorječivim avanturistima nego provjerenim, dokazanim i odgovornim ljudima. Siguran sam da će građani prepoznati razliku između predanog rada i praznih političkih floskula i na taj način će 11. juna napraviti pravi izbor.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA