„Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu“

Crnogorsko obrazovanje zahtijeva hitnu reformu, poručila je Nada Marstijepović Đurđić, poslanička kandidatkinja koalicije “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”.

“Primjer dobrog obrazovanja je finski model, i kao takav jedan od najboljih,koji učenicima pruža personalizovana, interdisciplinarna znanja primjenjva u svim krajevima svijeta”, saopštila je ona.

To je, po njenim riječima,  determinisano u šest principa.

“Priprema učenika za uspjeh u nepoznatoj budućnosti kroz usvajanje vještina poput kreativnosti, timskog rada i kritičkog razmišljanja kroz nastavu iz različitih predmeta; Davanje širokog smisla učenju kroz povezivanje znanja iz različitih predmeta sa ciljevima održivog razvoja, kako mogu iz učionice da primjenjuju znanja u realnom svijetu; Povezivanje znanja iz različitih predmeta u jednu cjelinu, i nesebično dijele vlastita učenja sa drugarima, nastavnicima i roditeljima”, navela je Marstijepović Đurđić.

Navodi da je još jedan od principa, usvajanje kompetencije, modernog obrazovanja kroz njihovo pretvaranje u praktične kompetencije za učenje koje je primjenljivo u različitim kontekstima.

“Učenje koncipirano prema mjeri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju se u centar učenja. Učenici na holistički način pristupaju fizičkom, psihičkom i emocionalnom blagostanju kroz pažljivu integraciju akademskog učenja. Takav pristup pomaže da se učenicima u svakom trenutku, umanji stres i povećaveća potencijal za učenje”, dodala je Marstijepović Đurđić.

Ovakav model je, prema njenim riječima, “neophodan” crnogorskom obrazovnom sistemu, koji je postao “toliko urušen da predstavlja prioritet svake budeće vlasti, jer obrazovanje i vaspitanje budućih generacija nemaju cijenu”.

“Kultura obrazovanja baštini ozbiljne vrijednosti poput multikulturalizma, sekularizma , koje kao vaspitne komponente stvaraju sve pretpostavke za očuvanjem vrijednosti koje baštine svi narodi i narodnosti u Crnoj Gori”, zaključila je Marstijepović Đurđić.

NIKŠIĆ PROGNOZA