CeMI: Funkcionersku kampanju nastavila i nova vlast

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je premijera, ministre i druge državne funkcionere da se suzdrže od funkcionerske kampanje i samim tim da prekinu ugrožavanje legitimiteta izbornog procesa i zaustave ranije loše prakse, koje su svojevremeno i sami snažno kritikovali.

Kako je saopšteno iz CeMI-ja, intenziviranjem kampanje za predstojeće parlamentarne izbore primjetno je sve učestalije učešće visokih državnih funkcionera u izbornoj kampanji, sa državnih pozicija koje pokrivaju.

„Funkcionerska kampanja je možda najrasprostranjeniji oblik zloupotrebe državnih resursa u Crnoj Gori, jer političari ignorišu Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja uslijed lošeg zakonskog okvira koji nedekvatno definiše sankcionisanje ovih zloupotreba“, kaže se u saopštenju CeMI-ja.

Iz te organizacije su pojasnili da, pored očigledne nelegalne zloupotrebe pozicije i državnih resursa, ovakva vrsta kampanje predstavlja nedemokratsko ponašanje predstavnika vlasti i degradiranje izbornog procesa u cilju obezbijeđivanja nelojalne prednosti.

Oni su ocijenili da trenutna vlast nastavlja praksu prethodnih vlada, koju su svojevremeno snažno kritikovali ukazujući da kreira nedostižnu institucionalnu prednost tada vladajućeg DPS-a.

„Napominjemo da su funckioneri imali dovoljno vremena da prezentuju javnosti svoja dostignuća, a da u ovom segmetnu kampanje tu ulogu trebaju da imaju predstavnici lista koji nijesu na funkciji“, istakli su iz CeMI-ja.

Smatraju da, u cilju snaženja demokratizacije crnogorskog društva, mora da postoji jasna razlika između uloge javnog funckionera i političkog aktiviste posebno za vrijeme izbornog procesa.

„Ovim putem pozivamo i medije i građane da prijavljuju funkcionersku kampanju pogotovo ako se odvija u toku radnog vremena kada bi isti funkcioneri trebali da budu na radnim mjestima i ako koriste državne ustanove i službene automobile u svrhu kampanje. Kao društvo moramo da izgradimo svijest da je ovakvo nedemokratsko ponašanje neprohvatljivo i da izborna utakmica mora biti jednaka za sve“, zaključili su iz CeMI-ja.

Foto: CeMI

NIKŠIĆ PROGNOZA