Bečić: „Andijevica mala, ali ima šta da ponudi“

Predstavnici koalicije „Hrabro se broji“ Demokrata i URA-e, imala je tribinu u Andrijevici, gdje je nosilac liste Aleksa Bečić zahvalio stanovnicima Andrijevice na doprinosu u oslobođenju Crne Gore od posljednjeg diktatorskog režima u Crnoj Gori, te obećao velike projekte u poljoprivredu i turizam.

„Danas je Crna Gora oslobođena zemlja. Vode se lijepe, pozitivne i demokratske kampanje, nema ucjena, nema revanšizma i nema pritisaka. Ovo je zaista i u tom smislu postala jedna demokratska i evropska zemlja i nastavićemo tim putem. Zajedno smo mnogo puta ispisali istoriju, zajedno smo ispisali istoriju 30. avgusta i oslobodili ovu zemlju od posljednjeg diktatorskog režima u Evropi. Zajedno smo ispisali najljepše stranice ekonomsko-socijalne politike Crne Gore u ove dvije i po godine, tako što smo obradovali mnogu djecu ili 125 hiljada mališana sa dječijim dodacima, penzionere sa većim penzijama, osnovce sa besplatnim udžbenicima, radnike sa većim platama, a roditelje sa devet puta većim naknadama za novorođenu djecu i mnogo čega drugog.
Ispravili smo i brojne nepravde u zoni slobode vjeroispovijesti tako što smo donijeli pravedan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, tako što je naš brat Dritan potpisao temeljni ugovor, ali i tako što smo ispravili nepravdu prema drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori“, ističe Bečić.

Kako je naglasio, Andrijevica je mala po broju stanovnika, ali i te kako ima što da ponudi Crnoj Gori i njenim gostima.

„Zajedno sa Kolašinom i Podgoricom ona obuhvata Komove, jedan od najveličanstvenijih planinskih masiva u zemlji. Obećavamo da ćemo iskoristiti sve mogućnosti da se u potpunosti iskoristi potencijal koji nosi postojanje Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Parka prirode Komovi. Pomoći ćemo sa državnog nivoa da se preko njih maksimalni raspoloživi iznosi bespovratnih sredstava u okviru IPA III programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora stave na raspolaganje ovdašnjim poljoprivrednicima i turističkim radnicima. Posebna će nam briga biti da se na ekološki prihvatljiv način, uz minimalan uticaj na šumski fond i biodiverzitet, iskoristi veliki hidroenergetski potencijal Andrijevice. Snabdijevanje električnom energijom mora ovdje biti kao i u najrazvijenijim djelovima Crne Gore, kao i dostupnost usluga u školstvu, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, a proizvodnja struje mora obezbijediti i nova radna mjesta stručnjacima. Naravno, pomoći ćemo i da se izradi Srateški plan razvoja opštine i za period poslije 2023. godine“, zaključio je Bečić.

Okupljenima se obratio i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović koji je okupljeni narod podsjetio da se oni od samog ulaska u politiku drže jednog puta.

„Drago mi je da smo dali doprinos nekim istorijskim promjenama koje su se dogodile u Crnoj Gori. Sada želimo da uđemo i narednu 44. Vladu, u kojoj nemam nikakvu sumnju da će ova koalicija biti glavni stub. Naša ideja vezana za Andrijevicu leži u tome da se za narednu zimsku sezonu otvori tunel Lubnice, da se skrati put prema Kolašinu, da se pomogne poljoprivreda u ovome kraju, da se pomogne razvoj infrastrukture i da se pokuša konačno dovesti do otvaranja nekih pogona što će generisati nova radna mjesta. Za Andrijevicu kao jednu vrlo specifičnu zajednicu oko koje se državna vlast decenijama nije brinula na ispravan način, mi želimo da ispravimo tu istorijsku nepravdu i zbog toga tražimo da nam pomognete da 11. juna izvojevamo jednu veliku pobjedu“, naglašava Abazović.

Abazović je obećao da građani neće napuštati Andrijevicu, niti sjever Crne Gore, jer im je plan, 2024. godine nastave izgradnju auto-puta koji vodi prema granici sa Srbijom.

„Takođe, ova strana od Andrijevice prema Gusinju treba infrastrukturno da se otvara i da gradimo jednu zemlju koja zaista ima perspektivu“, zaključuje Abazović.

Izvor: RTCG

Foto: Demokrate CG

NIKŠIĆ PROGNOZA