(VIDEO) Ovo je najljepša željeznička stanica na svijetu

Dok većina putnika jednostavno želi da krene dalje, postoje neki aerodromi, željezničke stanice pa čak i benzinske pumpe koje su postale atrakcija za turiste.

Jedno od takvih mjesta je železnička stanica Antverpen u Belgiji, koju je 2014. godine proglašena najljepšom željezničkom stanicom na svijetu od strane novinara Mišejbl-Denis Grina.

– Njena lepota je toliko jedinstvena da eksperti imaju teškoće da joj dodijele arhitektonski stil – rekao je novinar.

Nedavno je željeznička stanica Antverpen bila pomenuta i u pregledu najljepših željezničkih stanica Evrope od strane „Euronews“-a.

Nisu samo stručnjaci za putovanja hvalili ljepotu željezničke stanice Antverpen, već je dobila i pohvale od turista na „TripAdvisor-u“ i nisu prestajale da se nižu.

„To nije samo željeznička stanica, to je remek-djelo umjetnosti i istorije. Zgrada je tako lijepa i veličanstvena, sa svojim kupolama i skulpturama. Osjećao sam se kao da putujem unazad. Unutrašnjost je podjednako impresivna, sa mermernim podovima, vitražima i ukrasima“.

„Ovo je tako lijepa željeznička stanica da je vrijedi posjetiti samo zbog njene arhitekture“.

„Ova željeznička stanica je jedna od najljepših na svijetu, vrijedi je posjetiti čak i ako ne putujete vozom“, glasili su samo neki od komentara, piše britanski „San“.

Železnička stanica Antverpen otvorena je 11. avgusta 1905. godine, a čelična konstrukcija stanice je dizajnirana od strane Klementa Van Bogaerta. Iako sama konstrukcija djeluje impresivno, unutrašnjost stanice ostavlja bez daha.

Dizajnirana od strane belgijskog arhitekte Luisa Delasenseriea, inspirisanog „Panteonom“ u Rimu, željeznička stanica ima veliku kupolu iznad čekaonice koja osvjetljava stanicu prirodnom svjetlošću. Zbog velike kupole, željeznička stanica dobila je nadimak „željeznička katedrala“ ili „Spoorwegkathedraal“. Delasenserie je u svom dizajnu koristio različite stilove arhitekture, uključujući neo-renesansu, art nuvo i barok.

Unutar stanice nalazi se više od 20 vrsta mermera i kamena, a posjeduje i razne ukrasne elemente poput visokih stubova, kompleksnih gvozdenih radova, velikog sata i staklenih plafona u dvoranama za vozove. Godine 1975. željeznička stanica postala je zaštićeni spomenik kulture, a detaljno je renovirana 1986. godine.

Početkom 2000-ih, kapacitet stanice udvostručen je dodavanjem dva podzemna nivoa.

Foto: Screenshot/Wanderlust Travel Videos

Video: Wanderlust Travel Videos

NIKŠIĆ PROGNOZA