Prijeti opasnost da će vještačka inteligencija uskoro moći da zavarava glasače i utiče na izbore

Kompjuterski inženjeri već godinama upozoravaju da će jeftini, moćni alati vještačke inteligencije uskoro omogućiti svima da kreiraju lažne slike, video i audio zapise koji su dovoljno realni da zavaraju glasače i možda utiču na izbore, javlja danas Asošiejted pres.

Sofisticirani generativni alati vještačke inteligencije sada mogu da kreiraju klonirane ljudske glasove i hiperrealistične slike, video zapise i audio zapise za nekoliko sekundi, uz minimalne troškove.

Kada je vezan za moćne algoritme društvenih medija, taj lažni i digitalno kreiran sadržaj može da se proširi daleko i brzo i da cilja veoma specifičnu publiku, potencijalno podižući prljave trikove kampanje na novi nivo.

Implikacije za kampanje i izbore 2024. godine su onoliko velike koliko i zabrinjavajuće, piše Asošiejted pres i navodi da generativna vještačka inteligencije ne samo da može brzo da proizvede ciljane elektronske poruke kampanje, tekstove ili video zapise, već bi se mogla koristiti da obmane birače, lažno predstavi kandidate i podrije izbore u velikom obimu i na brzinu koja još nije viđena.

„Nismo spremni za ovo“, upozorio je potpredsjednik obavještajne službe kompanije za sajber bezbjednost ZeroFok A.J. Neš.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju mogu brzo da otkriju brojne alarmantne scenarije u kojima se generativna vještačka inteligencija koristi za stvaranje sintetičkih medija u svrhu zbunjivanja glasača, klevetanja kandidata ili čak podsticanja nasilja.

Izvor: Fonet

Izvor: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA