Prijateljice u 81. godini obišle svijet

Foto-reporterka Eli Hambi i njena prijateljica Sendi Hejzelip, ljekarka i predavač, obišle su svijet za 80 dana, bez obzira na to što imaju 81 godinu.

Osamdesetogodišnje drugarice započele su svoju ambicioznu avanturu 11. januara, kako stoji u blogu koji su njih dvije vodile tokom putovanja. Njihova prva stanica bilo je odredište koje nisu posjetili ni mnogo iskusniji putnici – Antarktik.

Dolazak do najjužnijeg kontinenta prvo je zahtijevao prelazak Drejkovog prolaza, ozloglašenih nemirnih voda između najjužnije tačke Južne Amerike i Južnih Šetlandskih ostrva na Antarktiku.

“Skoro dva dana smo se ljuljali i kotrljali, klizili i spuštali kroz Drejkov prolaz i molile se da preživimo”, navodi Eli Hambi u intervjuu za CNN.

Kako kaže Eli, ljepota Antarktika je prosto nevjerovatna.

“Kada smo zakoračile na tlo Antarktika, sve se to zaboravi. Vidjeti pingvine, sante leda i glečere – bilo je nevjerovatno”, kaže ona.

Poslije prvog hrabrog poduhvata, prijateljice su posjetile 18 zemalja na svih sedam kontinenata. Takođe, usput su stekle vjerne pratioce na društvenim mrežama koji su redovno pratili njihove avanture na “Tiktoku”, “Instagramu” i “Fejsbuku”.

NIKŠIĆ PROGNOZA