Otvorena sezona uspona na Mont Everest

Devet nepalskih planinara stiglo je danas do vrha planine Everest čime su otvorili put stotinama uglavnom stranih planinara koji će narednih nedjelja krenuti u osvajanje najvišeg vrha na svijetu.

Potpomognuti povoljnim vremenskim uslovima devet priipadnika naroda Šerpe je tokom uspona postavilo užad koju će stotine alpinista koristiti u pokušaju da osvoje taj vrh od 8.849 metara.

„Tim je na vrh Everesta danas stigao potpuno bezbjedno“, rekao je za Frans pres Mingma Gialidže, iz agencije Šerpi „Imagine Nepal Trek and Expeditions“, koja je koordinisala postavljanje užadi.

Na čelu tima bio je Dava Gialdže, Šerpa i planinski vodič koji se već 12 puta popeo na vrh Everesta.

Već od zore u petak povorka alpinista krenula je duž užadi koje su šerpe fiksirale na ledniku Kumbu, prvoj etapi u penjanju na Everest, i takođe najopasnijoj, u nadi da će stići do vrha nekoliko dana kasnije.

„Alpinisti počinju da se penju jer bi vreme trebalo nekoliko dana da bude povoljno za uspon na vrh“, rekao je Taši Šerpa, iz agencije „Seven Summit Treks“.

Ove godine nepalske vlasti izdale su zasad 466 dozvola stranim planinarima za uspon na Everest. S obzirom da su većini potrebni vodiči, to znači da će više od 900 ljudi pokušati uspon tokom proljećne sezone koja traje do početka juna.

To bi moglo da dovede do znatnog zakrčenja planinara uz put, posebno ako nepovljno vrijeme smanji broj litica mogućih za uspon.

Pripreme za proljećnu sezonu uspona na Everest počele su tragično u aprilu kada su tri Nepalca koja su radila za logističku ekspediciju podrške pogiinula od pada u ponor na ledniku Kumbu, a jedan 69-godišnji Amerikanac je umro tokom „aklimatizacije“ na visini od 6.400 metara.

Izvor: Beta

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA