Oslobodite se zavisnosti od šećera

Nije tajna da je šećer štetan, a prema Harvard Helt-u, posledice visokog unosa šećera mogu povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Ali, nažalost, što više šećera jedete, više ćete žudjeti za njim.

Dakle, polako smanjenje je najbolji način da zaustavite zavisnost od šećera.

Ako obično jedete dvije bombone dnevno, smanjite na jednu dnevno. Zatim sledeće nedelje, svaki drugi dan uzmite po jednu. Sledeće nedelje, jedan svaka tri dana, dok ne pređete na samo jednu nedeljno.

Ako obično koristite dvije kašičice šećera u kafi, koristite istu rutinu, smanjujući dok ne dođete do tačke u kojoj vam šećer uopšte nije potreban. Predstavljamo šta još možete da uradite da biste izbalansirali ishranu na pravilan način.

Svoju zavisnost od šećera možete prevariti tako što ćete sok piti razblažen sa vodom, zaslađen jogurt sa pola običnog, prelijte tjesteninu sosom napravljenim do pola od običnog paradajza, a pola sa uobičajenim sosom sa dodatkom šećera. Radite to dvije nedelje, a zatim smanjite na jednu četvrtinu zaslađenog na tri četvrtine nezaslađenog. Nastavite dok ne poslužite samo nezaslađenu verziju.

Previše šećera može dovesti do povećanja tjelesne težine, gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, napominju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zato se fokusirajte da jedete slatkiše kada najviše uživate u njima. Za mnoge ljude to znači deserte. Nemojte ga trošiti na skrivene šećere u prelivima, namazima, puteru od kikirikija, žitaricama za doručak i sodu.

Da biste se riješili zavisnosti od šećera kolačiće, tortu ili sladoled ne unosite u kuću. Za sve što želite slatko moraćete da se potrudite i izađete iz kuće i nabavite.

Mnogi svakodnevni recepti – uključujući i one za povrće, supe, sosove – zahtijevaju šećer. To jednostavno nije potrebno i nemojte to da radite.

Žitarice su pune šećera. Čak i one zdrave. Zato najbolje kupujte one obične ovsene, ražene i njima dodajte sezonsko ili bobičasto voće. Ako baš želite da zasladite doručak bolje dodajte bananu.

Izvor: Politika

foto:ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA