Laserom poslata i primljena poruka sa razdaljine od 16 miliona kilometara

Inovativni eksperiment na Nasinoj misiji „Psyche“ upravo je postigao važan korak tako što je uspješno sproveo demonstraciju najdalje laserske komunikacije. Demonstracija nove tehnologije bi mogla u budućnosti da pomogne čovječanstvu u daljem istraživanju dubokog svemira.

Lansirana sredinom oktobra, „Psyche“ je na putu ka metalnom asteroidu između Jupitera i Marsa. Letjelica će provesti šest godina putujući 3,6 milijarde kilometara.

Osim njene glavne misije, na sebi nosi i opremu za Deep Space Optical Communications (DCOC).

Na ovaj način je trebalo poslati i primiti podatke ka – i sa Zemlje, putem infracrvenog lasera, koji može da šalje podatke 10 do 100 puta većim brzinama nego uobičajenim radio-talasnim sistemima.

Ukoliko se pokaže uspješnim u testiranjima narednih godina, eksperiment bi mogao da postane osnova za tehnologiju koja će biti korišćena u komuniciranju sa ljudima na Marsu.

Tokom eksperimenta, laserom su prvi put poslati podaci sa mnogo veće udaljenosti od one između Zemlje i Mjeseca. Sa skoro 16 miliona kilometara podaci su stigli do „Kaltekove“ opservatorije u Kaliforniji.

Pređena razdaljina između je 40 puta veća nego ona između Zemlje i Mjeseca.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents