Gubitak težine može da nosi rizik od smrti za starije osobe

Koliko god se ljudi radovali mršavljenju, ono nije uvek zdravo, zaključak je nove studije koja pokazuje da je gubitak težine kod starijih osoba povezan s ranijom smrću i stanjima koja otežavaju život.

Gojenje u starijem dobu, s druge strane, nije pokazalo takvu povezanost sa smrću kod inače zdravih osoba, prema studiji objavljenoj u ponedjeljak u JAMA Network Openu, prenio je CNN.

Medicinski stručnjaci zabrinuti su kad starije osobe sa zdravstvenim problemima izgube na težini, ali naučnici još u potpunosti ne shvataju uticaj promjene težine na zdravlje starije odrasle osobe, prema glavnoj autorki studije dr. Moniri Husain, kliničkoj epidemiološkinji i višoj naučnoj saradnici u zavodu za javno zdravstvo i preventivnu medicinu Univerziteta „Monash“ u Melbournu, Australija.

Studija je posmatrala gotovo 17.000 odraslih osoba u Australiji starijih od 70 godina i više od 2.000 odraslih osoba u Sjedinjenim Državama koje su imale više od 65 godina.

Svi koji su učestvovali u studiji mjereni su na godišnjem sistematskom pregledu između 2010. i 2014., prema studiji.

„Naša studija je otkrila da čak i gubitak težine od 5 odsto povećava rizik od smrti, naročito kod starijih muškaraca“, rekla je Husain.

Gojenje kod zdravih starijih ljudi, s druge strane, nije pokazalo takvu povezanost, dodala je.

Utvrđeno je da su čak i gojazne osobe bile izložene povećanom riziku od smrti kada su gubile na težini, rekla je Peri Halperin, direktorka kliničke ishrane za Mount Sinai Health System.

U okviru studije su na početku istraživanja utvrđene postojeće bolesti kod ispitanika te su isključene osobe koje su imale stanja poput kardiovaskularnih bolesti, demencije ili hroničnih bolesti, rekla je Husain.

„Takođe su isključeni oni koji su nedavno bili hospitalizovani, što je važno jer hospitalizaciju često prati gubitak težine zbog akutnih stanja“, dodala je.

Halperin upozorava da studija nije mogla da razluči jesu li ljudi, koji su obuhvaćeni istraživanjem, izgubili na težini namjerno ili nenamjerno.

„Nijesu postavljena nikakva pitanja o promjenama u nivou aktivnosti i kvalitetu ishrane između početnog pregleda i naknadnih, tako da nemamo nikakvih informacija o tome kako su ti činioci mogli da utiču na rezultate“, rekla je Halperin.

Gubitak tjelesne težine može da bude faktor rizika za smrt jer može da signalizira da postoje drugi problemi. Gubitak težine može da bude znak upozorenja za stanja poput raka i demencije, a „često je povezan sa smanjenim apetitom pod uticajem upale i hormona“, kaže Husain.

Hronična zdravstvena stanja takođe mogu da podstaknu gubitak težine kod starijih osoba utičući na apetit, metabolizam i prehrambene navike, rekla je Halperin.

Problemi s pokretljivošću i nuspojave ljekova takođe mogu da utiču na težinu.

Promjene u težini takođe mogu da signaliziraju zabrinutost zbog načina života, rekla je Halperin.

“Glavni razlog koji doprinosi gubitku težine kod starijih osoba je društvena izolacija. Drugi razlozi su finansijski problemi i bolna stanja”, dodala je.

U studijama poput ovih važno je imati na umu da korelacija nije uzročnost, upozorava Halperin.

Gubitak težine bio je povezan sa smrtnošću, ali to ne znači da je gubitak težine uzrokovao smrt osobe.

„Kao i uvijek, razgovarajte o promjenama težine s ljekarom ili drugim medicinskim stručnjakom.“

Ono što je pouka ovog istraživanja je da starije odrasle osobe treba da prate promjenu svoje težine, rekla je Halperin.

„Ako primijete manji broj na vagi ili možda pantalone postanu komotne“, Halperin savjetuje da se to prenese ljekaru radi mogućeg daljeg pregleda.

NIKŠIĆ PROGNOZA