Završena manifestacija “Dani Novog Sada u Tivtu”: Dva mora Mamića vezuju Boku i Panoniju

Dvodnevna turističko-kulturno-promotivna manifestacija „Dani Novog Sada u Tivtu“ završena je otvaranjem izložbe umjetničkih fotografija „Moja dva mora“ Tivćanina Branislava Mamića, koji dugo živi u Novom Sadu.

Izložba je postavljena u JU Muzej i galerija Tivat. Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, potpredsjednik Jovan Brinić, te predsjednik lokalnog parlamenta Miljan Marković.

Postavku Mamićevih fotografija na kojima dominiraju motivi iz Boke Kotorske i Panonske ravnice, zvanično je otvorio potpredsjednik opštine Tivat Andrija Petković.

„Kada sam pokrenuo ideju za obnovu manifestacija ‘Dani Tivta u Novom Sadu’ i ‘Dani Novog Sada u Tivtu’, našao sam se pred Gordijevim čvorom koji treba rješiti, a spasonosno rješenje bio je Branislav Mamić. Bio je prvi čovjek kojega sam pozvao, otišao u Novi Sad i počeli smo da slažemo našu slagalicu, popunjavajući dio po dio. Jedan dio te slagalice je večerašnja izložba. Kada mi je Branislav rekao da će se ona zvati ‘Moja dva mora’, prvo što mi je palo na pamet, bio je legendarni Novosađanin Đorđe Balašević. Sa koliko je ljubavi i toplote on pjevao o Panonskom moru i imao onu divnu rečenicu ‘Život je more’. Na ovim Mamićevim fotografijama, možemo vidjeti nostalgiju prema njegovoj Boki, ali i očaranost Panonskom ravnicom. On oživljava tu romantičnu vezu između Boke i Vojvodine, između Tivta i Novog Sada“, istakao je Petković.

Mamić je naglasio da mu je srce puno što vidi veliki broj ljudi sa kojima je odrastao.

„Ja sam Novosađanin sa stalnim detinjstvom u Tivtu. Moji dragi prijatelji iz Novog Sada sigurno su iznenađeni onime što nas je dočekalo u ovom predivnom mestu ova dva dana, i poslovno i privatno, uz puno emocija. Stvarno mi je zadovoljstvo što sam i mnoge od vas iznenadio. Fotografija je samo sredstvo da vas okupim na ovaj način. Nemam ambiciju da mi ovo postane profesija, nego nešto što će okupljati mene i meni najdraže ljude. Ja sam vremenski mnogo duže Novosađanin nego Tivćanin, ali ne znam koja mi je emocija jača, ni koje mi je more draže, pomešao bih ih da mogu. Jedan prijatelj mi je rekao – ‘ti si otišao iz Tivta, ali Tivat nikad nije otišao iz tebe'“, istakao je Mamić.

rwev
foto: Siniša Luković

Ovo je njegova peta samostalna, a prva izložba njegovih umjetničkih fotografija u rodnom Tivtu.

Izložba „Moja dva mora“ će posjetiocima u JU Muzej i galerija Tivat biti dostupna do 6. oktobra.

Osim ovog programa, tokom dva dana trajanja manifestacija “Dani Novog Sada u Tivtu” upriličen je zvaničan susret političko-privrednih delegacija dva grada koje su predvodili Komnenovič i pomoćnica gradonačelnika Grada Novog Sada Maja Čeremidžić-Šainović, te biznis-info forum između tivatskih privrednika i predstavnika Privredne komora Vojvodine.

rwev
foto: Siniša Luković

Delegacija grada Novog Sada posjetila je i JU Gradska biblioteka Tivat i uručila joj vrijedan poklon u vidu velikog broja novih knjiga noviosadskih izdavača.

Centralni događaj manifestacije bio je koncert violiniste Stefana Milenkovića sa orkestrom Camerata novosadske Akademnije umjetnosti, a koji je u petak veče održan u Centru za kulturu Tivat.

Na programu koncerta između ostaloga, bili su i segmenti iz scenske opere “Carmina Burana” kompozitora Karla Orfa, u aranžmanu Ane Krstajić.

Foto: Siniša Luković/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA