“Zahumlje”: Promocija knjige „Krugovi Berlina 1936“ 

U sali nikšićkog “Zahumlja” večeras u 19 časova biće predstavljena knjiga „Krugovi Berlina 1936“ autorke Tamare Malešev.

O knjizi će govoriti prof. dr Veselin Jovović, doc. dr Jovica Petković, predsjednik Savjeta za sport Opštine Nikšić Drago Musić i autorka. Voditelj programa je književnica Milica Bakrač.

Tamara Malešev (1967), rođena u Novom Sadu gdje je živjela i bila član ženskog nacionalnog atletskog tima, rekorderka države (SFRJ) čak u tri olimpijske discipline, šampion Mediterana i Balkana u skoku udalj, četvrta na Svetskom dvoranskom u troskoku, juniorska rekorderka Evrope u skoku uvis.

Knjiga „Krugovi Berlina 1936“ jeste dokumentovani portret jedne generacije olimpijaca sa akcentom na trajanje jednog dijela sportske istorije, posebno atletike. Knjiga je štampani prvjenac Tamare Malešev iako ona već više od deset godina vodi uspješnu i veoma posjećenu Fejsbuk stranicu „Atletski savez Jugoslavije“, na kojoj je objavila veliki broj sportskih priča, video-zapisa i drugih zabilješki.

Tamara Malešev je dvadesetih godina prošlog vijeka radila kao radio-reporter novosadskog Pan radija, bilježila je značajne događaje i intervjuisala poznate sportiste, između ostalog, izvještavala je sa Olimpijskih igara u Barseloni, 1992. čiji je bila učesnik.

Tamara Malešev je nekoliko godina prikupljala građu za knjigu „Krugovi Berlina 1936“, odnosno, priče o životima olimpijaca Kraljevine Jugoslavije, koji su odbili da fašističkim pozdravom pozdrave Adolfa Hitlera, na svečanom otvaranju XI Olimpijskih igara u Berlinu 1936. Tragala je za zvaničnim dokumentima, fotografijama i novinskim izvještajima.

Ostvarila je kontakt i sa preživjelim članovima porodica svojih junaka. Na taj način je sakupila obilje vjerodostojnog materijala i pripremila ga za predstavljanje široj javnosti. Pomoć joj je pružio otac, Pavle Malešev, penzionisani sportski novinar, nekada i sam atletski reprezentativac SFRJ u desetoboju i skoku udalj. On je napisao prilog o Jaši Bakovu jer ga je lično poznavao.

Tamara Malešev danas živi u Klivlendu, država Ohajo, SAD.

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Jedva cekam procitati.!!!

NIKŠIĆ PROGNOZA