Wild Beauty Art: Publika uživala u muzici „Zagrebačkih solista“

Koncertom poznatog ansambla Zagrebački solisti na Ribljem jezeru je otvoren peti Wild Beauty Art festival. Sinoćnjem jedinstvenom otvaranju festivala prethodio je program „Durmitor za sva čula“ gdje je publika osim prirode uživala u džez muzici, degustaciji različitih domaćih specijaliteta i pića, kao i u kupovini rukotvorinama lokalnih proizvođača.

Na ovaj je Riblje jezero postalo mjesto okupljana velikog broja turista i mještana, planinara, izlenika i biciklista, pružajući svima priliku da se bolje upoznaju sa svim čarima jednog od novih mjesta održavanja festivala i pripreme se za sve ono što nastavak programa donosi. 

“Program Wild Beauty Art festivala je nikad bogatiji. Ove godine obilježavamo prvih pet godina rada, i čini mi se da je ova godina i prva mala kulminacija u tom smislu. Naravno, ovo ne bi bilo moguće bez povjerenja i pokroviteljstva Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i generalnog sponzorstva kompanije One, kao i naravno drugih važnih prijatelja i sponzora festivala,” istakao je direktor Wild Beauty Art festivala, Ratimir Martinović. 

Na fokus ovogodišnjeg izdanja festivala uticala je odluka Agencije za zaštitu životne sredine o za-brani izvođenja programa umjetničke muzike na Crnom jezeru tj. u zoni Nacionalnog parka, te će se najveći dio programa realizovati na drugim lokacijama.

Ovakvo ograničenje inspirisalo je organ-izatore da pokrenu novi segmenat festivala. 

“S jedne strane, to nam je poslužilo kao inspiracija da krenemo da tražimo nove prostore, te smo otkrili za mnoge neotkriveno Riblje jezero. To nam nije nikakav problem. Ono što jeste problem jeste zakonska regulativa koja je problematična sa raznih aspekata. Iz tog razloga, mi smo uz tu zabranu istovremeno dobili inspiraciju da organizujemo program pod nazivom Durmitorski razgovori, koji će u nekoliko navrata biti organizovani u toku festivala, a imaće za temu upravo zaštitu, upotrebu i zloupotrebu zaštićenih područja. Ono što se vezuje za naš festival teško bi se moglo nazvati bukom, kako je to definisano zakonom, a naučno je dokazano da klasična muzika prija biljnom i životinjskom svijetu”, kazao je Martinović. 

Jedan od istaknutih govornika Durmitorskih razgovora biće i ministar ekonomskog razvoja i turiz-ma, Goran Đurović, koji je do sada pružio veliku bodršku WBA festivalu, te je prisustvovao i jučerašnjem svečanom otvaranju. 

“Svaki festival je važan za turističku sezonu, a ovo je jedna baš specifična manifestacija. Srećan sam što ponovo na Žabljaku imamo Wild Beauty Art. Mislim da je svako ko je imao priliku da ovdje sluša Zagrebačke soliste stekao sliku koja je to vrijednost i spoj kulture, tradicije, umjetnosti i koliko je to značajno za naš turizam i promociju Crne Gore. Ovo je manifestacija koja izlazi iz okvira Crne Gore, o kojoj se priča širom Evrope, ali i svijeta, Tako je bilo i prošle godine, tako će biti i ove. Imamo toliko toga da prikažemo, kako našim građanima, tako i turistima i pokažemo da je ovog ljeta pravo zadovoljstvo boraviti u Crnoj Gori,” rekao je ministar Đurović. 

Veliku podršku Wild Beauty Art festivalu i razvoju manifestacionog turizma na Žabljaku pruža i telekomunikaciona kompanija One. 

“Kompanija One je već drugu godinu zaredom značajan partner ovog festivala. Nama je veliko zadovoljstvo što smo našli dobre sagovornike među organizatorima festivala, Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma i Opštinom Žabljak i što smo zajedničkim snagama uspjeli da ovaj festival podignemo na veći nivo. Ovo je dio naše vizije da budemo nešto više od telekomu-nikacione kompanije i da budemo prisutni u raznim sverama kulture i života”, ispričao je komerci-jalni direktor kompanije One, Brano Đurović.

Nakon govora direktora festivala, pokrovitelja i sponzora uslijedio je muzički užitak na Ribljem jezeru. Zagrebački solisti, kao zvijezde večeri, publiku su oduševili izvedbama djela popularne klasike i predstavili sav svoj kvalitet zahvaljući kojem ansambl traje i živi već 70 godina. Publika je umjetnike uz stojeće ovacije vraćala na biseve.  

“Ovaj koncert je za sve nas bio jedna izuzetna i lijepa avantura. Ono što mi se najviše sviđa je ta organizacija. Morali smo da se snađemo i prevaziđemo probleme koje je nametnulo sunce. Rješavanje tih problema i ta dobra volja da se sve to kvalitetno uradi i završi je fantastična. O oko-lini i pejzažu je nepotrebno govoriti. Bez riječi sam! Mislim da je to,  jednostavno rečeno- raj na zemlji. Veliko je zadovoljstvo bilo svirati ovdje”, podvukao je koncert majstor i umjetnički direktor Zagrebačkih solista, maestro Sreten Krstić. 

Na jedinstvenom lokalitetu Ribljeg jezera program se nastavlja već danas, 17. jula, koncertom najpoznatije dalmatinske klape Cambi, u promjenjenom terminu, zbog najavljenih visokih temperatura, od 19 časova.

Kao i prethodnog dana, program Durmitor za sva čula, sa lokalnim proizvođačima, će se organizovati takođe nešto kasnije u odnosu na prethodni dan, od 17:30 časova.

U nastavku programa, na raznim lokacijama u Žabljaku i na Durmitoru, predviđeni su muzički, vizuelni i ekološki programi, prijemčivi kako domaćem stanovnišvu tako i turistima.

Izvor: Mediabiro

Foto/video: Mediabiro

NIKŠIĆ PROGNOZA