Vujović: Nikšić – grad čelika, piva i rokenrola vidi sebe kao buduću Evrposku prijestonicu kulture  

Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović, sastala sa predstavnicima Opštine Nikšić, predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem i predsjednikom SO Nemanjom Vukovićem, na Cetinju.

Glavna tema sastanka bila je inicijativa Opštine Nikšić da se kandiduje za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture (EPK). Predstavnici Opštine istakli su svoje ambicije i planove, naglasivši da Nikšić ima ljudske resurse i infrastrukturne potencijale za jednu takvu kandidaturu.

“Imamo ambiciozne planove i krenuli smo u jednu ozbiljnu priču da kandidujemo Nikšić za Evropsku prijestonicu kulture. Vjerujemo u ljudske, institucionalne i infrastrukturne potencijale grada za organizaciju značajnih kulturnih događaja. Formirali smo i kancelariju inicijative Nikšić EPK 20-30”, rekao je Kovačević.

Ministarka Vujović naglasila je važnost da se ova inicijativa proširi na cijelu Crnu Goru, a ne samo na opštinu Nikšić. Istakla je da podrška Ministarstva kulture i medija, kao i Vlade Crne Gore neophodna i da kao takva mora biti ključna za uspjeh ovog višemilionskog projekta.

“Smatram da je za ovako veliku inicijativu i projekat potrebna podrška cijele Vlade. Ovaj veoma ambiciozan projekat značajan je za cijelu državu i neophodno je da iza njega stane i da ga podrži i MKM i cijela Vlada Crne Gore. Potrebna je jedinstvena podrška na ovom projektu, koji ima značaj ne samo za Nikšić, već i za cijelu Crnu Goru. Ovdje nije riječ samo o predstavljanju Nikšića, već o prilici da se kroz kulturnu inicijativu oblikuje slika cijele Crne Gore izvan njenih granica, da se poveća vidljivost kulturne ponude centralnog i sjevernog regiona i da se podstakne kulturni turizam”, jasna je bila Vujović.

Kako je navela, imaju veliko iskustvo iz ranijih kandidatura crnogorskih opština, uključujući dvije crnogorske opštine. Koristićemo kako pozitivna, tako i negativna iskustva da bismo znali kako da dovedemo kandidaturu do kraja na pravi način.

“Mislimo da je ovo zaista pozitivna priča koja može biti dobra za cijelu Crnu Goru. U saradnji sa Ministarstvom kulture i medija i ostalim opštinama koje žele da budu dio ove priče, želimo kreirati plan koji će obuhvatiti što širi prostor. Sigurni smo da Nikšić ima potencijal da, upravo kroz valorizaciju industrijskog nasljeđa, unaprijedi kulturnu ponudu čitavog grada kroz povezivanje sa kreativnim industrijama i savremenim stvaralaštvom”, navode iz Opštine.

Iz Opštine još ističu i da je lokalni parlament jednoglasno podržao ovu inicijativnu.

“Dobili smo punu podršku i ujedinili se, imajući samo jedan uzdrzan glas”, kazao je predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković. Što je, kako navodi, odličan primjer i veliki uspjeh.

Vujović je pohvalila entuzijazam i rad Opštine, posebno ističući uspjeh u ujedinjenju lokalnog parlamenta u Nikšiću oko ove teme, ipak, još jednom naglasivši važnost šire podrške, uključujući konsenzus na nivou cijele Vlade.

“Ovo je jedan višemilionski projekat iza kojeg mora da stoji država. Bez obzira na odličnu aplikaciju, to podrazumijeva mnogo infrastrukturnih projekata, veliki angažman svih ukljucenih aktera i posvećenost ostvarivanju svih planiranih ciljeva i aktivnosti”, ocijenila je ministarka.

Iz Opštine naglašavaju kako žele da predstavimo autentičnost kulturne ponude Nikšića. Nezavisna scena, vaninstitucionalna scena i civilni sektor, svi oni su spremni da nam u tome pomognu, a glavni fokus biće na novim sadržajima u napuštenim prostorima u cilju njihovog revitalizovanja.

“Sva iskustva su dobrodošla. Osnovno je da imamo jedan dobar tim koji zna šta radi i podršku države koja je neminovna. Cijeli Nikšić treba da živi i funcioniše u duhu raznolikosti kulturnog sadržaja. Cilj je da se kreiraju takvi kulturni događaji koji će privući pažnju ne samo građana Nikšića, već i cijelog regiona. Ako ste u tome uspjeli, to je veoma važno i veliki je uspjeh da kultura izlazi iz lokalnih okvira. Mi ćemo nastojati da te događaje podržimo na svaki mogući način”, zaključila je Vujović.

Na kraju sastanka, postignut je dogovor da će nakon “lansiranja” informacije o kandidaturi, podnosioci inicijative detaljno informisati Vladu Crne Gore, u cilju dobijanja neophodne podrške, čemu će MKM dati svoj pun doprinos.

Tokom sastanka takođe su razmatrane i druge teme od značaja za kulturnu baštinu Nikšića, kao što su arheološko nalazište Crvena Stijena i rekonstrukcija Gradskih bedema- ostataka Onogošta u cilju revitalizacije kompleksa i privođenja novoj namjeni.

Foto: MKM

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents