Vujović: MKM će sufinasirati 295 projekata iz oblasti kulture sa preko 1.2 miliona eura

Ministarstvo kulture i medija (MKM) Crne Gore sufinansiraće 295 projekata iz oblasti kulture sa preko 1.2 miliona eura, u cilju afirmacije ravnomjernog razvoja, očuvanja kulturnog identiteta, promocije raznolikosti izraza, te podrške umjetničkom stvaranju i kulturnim projektima na teritoriji cijele Crne Gore, uključujući slabije razvijene regije.

To je saopštila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović na događaju povodom potpisivanja ugovora sa dobitnicima Konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Ministarka je istakla da Konkurs predstavlja pouzdanu proceduru obezbjeđivanja finansijske podrške sektoru kulture.

„Po prvi put ulaganjem u produkciju kulture, sa više od 1.2 miliona eura, afirmišemo ravnomjeran razvoj, obezbjeđujemo podršku razvoju crnogorskog stvaralaštva, naučno-istraživačkim i izdavačkim projektima u oblasti kulture, usavršavanju i zaštiti promocije raznolikosti izraza, ali i očuvanju izvornih i tradicionalnih kulturnih i etno-kulturnih osobenosti Crne Gore“, navela je Vujović.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu su ove godine predano radili na unapređenju procedura Konkursa, organizovali Info dane na kojima su zainteresovanoj javnosti predstavljali njegove uslove, upoznavali je sa pravilima koja ga prate, unaprijedili proces podnošenja prijava, kako bi aplikanti na vrijeme bili upoznati sa pravilima, ali i sa načinom na koji komisijama treba predstaviti i razviti svoju ideju.

“Ovo je sve rezultiralo sa 404 prijave, od čega su komisije podržale 295 projekata. Sa druge strane, uvećanjem budžeta za kulturu, uvećali smo sredstva za ovaj Konkurs za 30 odsto, što je rezultiralo podrškom za oko 20 odsto više projekata, u odnosu na prošlu godinu”, navela je Vujović.

Istakla je da su izbor projekata od važnosti i tendencija razumijevanja značaja istih, bitni kada umijemo da prepoznajemo kvalitet sadržaja, kada umijemo da pozajmljujemo od riznice ideja one koje su prikladne u vremenu koje traži odgovore na sebe.

Ministarka je pojasnila da je podrška Ministarstva kulture i medija fokusirana na programe i projekte od posebnog značaja za kulturu Crne Gore sa jasnim opredjeljenjem da prepoznaje umjetnički kvalitet i značaj autentičnog kulturnog izraza.

„Sufinansiraćemo projekte iz oblasti: muzičko – scenske djelatnosti, kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala, likovne umjetnosti,  pozorišne djelatnosti, književnosti  i izdavaštva, razvoja kulture na sjeveru“, rekla je Vujović.

Kazala je da će Ministarstvo, u odnosu na značaj svega navedenog, a shodno Zakonu o kulturi, sufinansirati projekte koje su razmatrale komisije sačinjene od istaknutih stvaralaca i stručnjaka u kulturi.

„Shodno njihovoj Odluci ove godine će se sufinasirati 295 projekata u iznosu od 1.203.403 eura.

Ono što je značajno pomenuti je širina i obuhvat podrške koja se odnosi na sve umjetničke oblasti i na teritoriju cijele Crne Gore, sa posebnim senzibilitetom prema slabije razvijenim regijama“, navela je Vujović.

Poručila je da Ministarstvo osigurava da kultura ostane živ i dinamičan dio društvenog života, koji inspiriše i obogaćuje sve građane Crne Gore.

„Kulturno-umjetničko stvaralaštvo ima dubok i dalekosežan značaj za javni interes, jer kroz njega zajednica oblikuje svoj identitet, izražava svoje vrijednosti i promoviše kulturnu raznolikost. Konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva predstavlja ključnu inicijativu u obezbjeđivanju podrške sektoru kulture u Crnoj Gori“, kazala je Vujović.

Direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Jelena Jovanović Nikolić, kazala je da u tom resoru Konkurs za sufinansiranje projekata i programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva vide kao značajan alat ulaganja u kulturu, koji igra ključnu ulogu u podsticanju i održavanju kulturnog života u Crnoj Gori. 

„Kroz ovu inicijativu, nastojimo da direktno doprinesemo očuvanju i razvoju kulture, podržavajući kreativnost i inovacije koje obogaćuju društvo u cjelini i ključne su za njegov napredak. Želimo da podstaknemo stvaranje novih umjetničkih djela, kako bi njihov odjek pružio veće prilike kulturno-umjetničkoj sceni i razvoju kulture uopšte“, istakla je Jovanović Nikolić.

Prema njenim riječima, u Ministarstvu kulture i medija i Vladi su opredijeljeni da kontinuirano ulažu značajna sredstva u kulturne projekte, svjesni da se stvaralačka scena ne može razvijati bez podrške resora kulture i države.

„Nastavljamo trend rasta i ove godine sa 1,2 miliona eura sufinansiramo 295 projekata od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Za ovogodišnji konkurs za ostvarivanje javnog interesa kandidovala su se 404 projekta. Očekujemo da će se realizacijom ovih projekata otvoriti nove perspektive, ideje, koje će stimulisati i lokalnu ekonomiju, a uz koje će kulturna scena Crne Gore postati bogatija i prepoznatljivija“, rekla je Jovanović Nikolić.

Poručila je da investiranje u kulturu i umjetnost stoga nije samo pitanje estetske vrijednosti, već strateški prioritet za održivi razvoj i dobrobit svih građana.

„Pozivam sve kulturno-umjetničke staraoce da ubuduće iskoriste prilike i načine koji su im dostupni, da konkurišu i dobiju podršku za realizaciju njihovih projekata, jer je saradnja umjetnika i države ključ uspjeha“, navela je Jovanović Nikolić. 

Ukazala je da su se detaljnim i rigoroznim pregledom prijava bavile komisije svih pojedinačnih oblasti i razmatrajući sve segmente pristiglih projekata i programa.

„U tom smislu, opredijeljen je iznos koji u svim oblastim kulturno-umjetničkog stvaralaštva uvažava činjenice novih i komplikovanijih realnosti, koje su se pred stvaraocima iznenada usložnile“, pojasnila je Jovanović Nikolić.

Član Komisije Nikola Marković zahvalio se svim aplikantima koji su učestvovali u Konkursu, ocijenjući da su predstavili izuzetno kvalitetne projekte koji na najbolji način čuvaju i promovišu savremenu kulturno-izdavačku scenu u Crnoj Gori.

„Takođe, želim da se zahvalim svima čiji rad i sadržaj, nažalost, nisu u potpunosti odgovarali propozicijama Konkursa. Nadam se da će autori zajedno sa svojim timovima uspjeti da već naredne godine usklade svoje radove sa svim propozicijama Konkursa i tako ostvare sve svoje planove, na zadovoljstvo svih nas“, dodao je Marković.

Kazao je da je Komisija, nakon detaljne analize svih pristiglih prijava, donijela odluku da se formira inicijativa za pomoć u produkciji radova koji to zaslužuju, „što će omogućiti umjetnicima da njihov rad bude adekvatno valorizovan i da se otvore mnoge mogućnosti i beneficije“.

Jasmin Ćorović, direktor Centra za kulturu „Vojislav Bulatović-Strunjo“ iz Bijelog Polja, jedan od dobitnika Konkursa, izrazio je zahvalnost Ministarstvu kulture i medija, navodeći da podrška omogućava realizaciju svih planiranih aktivnosti u okviru njihovog programa.

„Posebno pohvaljujem inicijativu Ministarstva da pruži podršku opštinama kojima je ona potrebnija, čime se nadomještaju razlike između opština u našoj državi. Sa dobijenim sredstvima ćemo moći realizovati projekte kao što su Festival dramskih amatera Crne Gore, Dani Ćamila Sijarića, podršku jednom časopisu, kao i aktivnosti KUD-a iz Bijelog Polja“, naglasio je Ćorović.

Vasilisa Lopušina, koja je podržana za organizaciju festivala Montenegro International Piano Fest, najavila je da su u okviru tog događaja planirani: master klasovi, međunarodno pijanističko takmičenje i dva gala koncerta.

„Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i medija na prepoznavanju važnosti i kvaliteta našeg projekta. Nadamo se da ćemo opravdati ukazano povjerenje“, rekal je Lopušina, ističući doprinos ovakvih konkursa razvoju crnogorske kulturne scene.

Profesor gitare Srđan Bulatović, dobitnik podrške za festival Dani gitare u Podgorici, izrazio je uvjerenje da će podrška Ministarstva doprinijeti visokom kvalitetu programa festivala.

„Za iduću godinu apelujem da se konkursi završe ranije, kako bi programi festivala mogli da se planiraju na vrijeme. Fondovi za kulturu trebaju biti veći jer želimo da se povežemo sa Evropom i svijetom. Festivali poput ovog su ključni za kulturnu razmjenu sa velikim zemljama i kulturama“, istakao je Bulatović.

Maja Mršulja, predstavnica Opštine Kotor, naglasila je važnost podrške Ministarstva za Festival gudača u Perastu i Međunarodni festival klapa, ističući dugogodišnju tradiciju ovih manifestacija.

„Pored značajnih sredstava koje Opština Kotor izdvaja za kulturu, podrška Ministarstva će biti od ključnog značaja za dalji razvoj i održavanje ovih festivala“, rekla je Mršulja.

Foto: PR Centar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA