Vujović: Kultura je put ka boljem društvu, budimo zajedno na tom putu

Sufinansiranje projekata u kulturi je impuls stvaranja nove vrijednosti i ima ključnu ulogu u jačanju sektora, pružajući podršku umjetnicima, organizacijama i ustanovama da razvijaju kvalitetne projekte, koji će da žive i tako prošire uticaj kulture i umjetnosti.

Ovo je poručila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović predstavajajući konkurse koji su u toku, a to su Konkurs za sufinansiranje projekata za razvoj kreativnih industrija i Konkurs za djecu i mlade za sufinansiranje projekata i programa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom „Rastimo uz kulturu“.

„Značajne koristi od sufinansiranja projekata u kulturnom sektoru su podsticanje inovacija i kreativnosti, saradnje između različitih aktera, njegovanje raznolikosti, razvoj lokalnih zajednica, povećanje dostupnosti i vidljivosti sadržaja, privlačenje dodatnih investicija, podsticanje profesionalizacije sektora. Svjesni smo da je razvoj kreativnih industrija jedna od ključnih strateških odrednica razvoja Crne Gore. S ciljem podrške tržišno orijentisanim, inovativnim projektima i proizvodima kojima se promoviše spoj kreativnosti i preduzetništva, i ove godine smo raspisali Konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija“, rekla  je Vujović.

Budžet za ovu godinu je do sada najveći i iznosi 300 hiljada eura, a poseban dio konkursa, kako je dodala, je podrška razvoju ženskog preduzetništva.

„Sufinansiraćemo projekte od značaja za razvoj sektora kreativnih industrija u oblastima uspostavljanja ICT proizvoda, arhitekture, dizajna, digitalne umjetnosti i kreativnog zanatstva, očuvanja i razvoja tradicionalnih zanata i vještina. Imate li inovativnu ideju, projekat za koji vjerujete da će doprinijeti razvoju kulture, jačanju kreativne ekonomije i koji će postaviti nove standarde u svijetu kreativnosti? Pozivam vas i ohrabrujem da se do 14. oktobra prijavite na Konkurs za sufinansiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija“, riječi su Vujović.

Cilj je da se uspješno integriše kreativnost u šire ekonomske strategije pretvarajući, kako je objasnila, kulturne resurse u pokretače zapošljavanja, inovacija i globalnog uticaja.  

Vujović je navela da je Ministarstvo kulture i medija drugi put raspisalo Konkurs za djecu i mlade za sufinansiranje projekata i programa u oblasti kulture i umjetnosti, čiji je budžet 150 hiljada eura.

„Prošle godine smo, kroz ovaj Konkurs, sa 100 hiljada eura sufinansirali 30 projekata.  Posebno podstičemo razvoj projekata i programa koji promovišu empatičnost, suzbijanje vršnjačkog nasilja, inovativnost, kritičko promišljanje, upoznavanje sa kulturnom baštinom. Naši ciljevi su  jačanje mostova između nosilaca kulturne djelatnosti i djece i mladih, obezbjeđivanje kvalitetnih kulturnih sadržaja prilagođenih upravo djeci i mladima, njihovo uključivanje u postojeće programe institucija kulture, pružanje podrške razvoju njihove kreativnosti. Naš osnovni cilj je da djeca rastu sa kulturom kako je i ime Konkursa“, naglasila je Vujović.

Ukazala je da djeca i mladi danas često gube vezu s kulturom, jer su svakodnevno izloženi digitalnim tehnologijama i sadržajima koji im odvlače pažnju, pa njihovo vraćanje kulturi nije samo povratak tradicionalnim vrijednostima, već je povratak mašti, kreativnosti, empatiji, dubini i smislu.

„Na roditeljima, nastavnicima, na nama kao Ministarstvu je da učinimo da djeca i mladi budu svjesni da kultura nije nešto udaljeno i nedostižno, već da pripada svima i da ih podržimo da budu njeni aktivni učesnici. Temom kulture i umjetničkog obrazovanja bavićemo se u narednom periodu sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija“, najavila je Vujović.

Pozvala je sve zainteresovane da preuzmu inicijativu, podijelite ideje i postanu dio pozitivnih promjena u kulturi.

„Nema čekanja- kultura treba vaš glas. Prijavite sa na Konkurs za djecu i mlade za sufinansiranje projekata i programa u oblasti kulture i umjetnosti. Rok je 19. oktobar“, podsjetila je Vujović.

foto:PR Centar

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA