Vojo Stanić slikar genije, čovjek humanista i mudrac

Bard crnogorskog slikarstva, svjetski priznat umjetnik Vojo Stanić sjutra će obilježiti vijek od svoga rođenja. Njegove izložbe od Podgorice, Beograda, Rima, Londona, Beča, Moskve, Njujorka afirmisale su crnogorsku kulturu i državu. Kao slikar – genije, kao čovjek – jednostavan, humanista, mudrac, tako o Voju Staniću govore njegovi prijatelji povodom vijeka Voja Stanića.

Čitav jedan vijek, Vojo Stanić slika, da ne bi, kako kaže, govorio. Nikada mu novinari nijesu bili na listi prioriteta, pa su zato i intervjui sa njim bili privilegija.

Ovoga puta zatičemo ga u njegovoj kafani sa prijateljima koji kažu da biti savremenik i sugrađanin Voja Stanića predstavlja civilizacijski optimum koji možete da imate u životu. I ne samo zbog Stanićevih slikarskih dometa, već prije svega zbog Vojove ličnosti. Nenametljiv, mudar, skroman, Vojo Stanić tom čarobnom carstvu Škveru daje dimenziju više, prenosi RTCG.

Dramski pisac Stevan Koprivica kaže da je Vojo čovjek koji ima posebno poimanje svijeta, filozof sa ironijskim stavom prema svijetu.

„Pripada gradu na autentičan način“, kaže Koprivica. 

I baš zbog takvog pripadanja Herceg Novom ovaj grad kroz Stanićevo slikarstvo postaje paradigma čovječanstva.

Umjetnik Bogdan Musović ističe da im je jedna polovina života prošla ovdje uz kafu i priču.

„A druga polovina je gore gdje je slikao i taj prozor svevid kako ga ja zovem, ispod kojega prolazi svemir“, kaže Musović.

Bogdan Musović, inače đak Voja Stanića sjeća se kako kaže posebnog života u Umjetničkoj školi i slobode koju je đacima davao profesor Stanić.

„Više je rukom nego pričom… ovo popravi, pa on ga popravi i ja sve drugo popravljam osim ono što je profesor dirnuo njegovom poštovanom rukom“, prisjeća se Bogdan.

A Vojova ruka tokom jednog vijeka majstorski je slikala djela koja pripadaju najvećim i neprevaziđenim tekovinama savremene crnogorske umjetnosti, ali i univerzalnim vrijednostima. Njegov dugogodišnji prijatelj Veljo Jauković kaže da je Stanić čitav vijek živio slaveći život.

„Bogat i ispunjen život, velikog genijalnog umjetnika humaniste čovjeka koji voli ljude i koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Crne Gore“, kaže Jauković.

„Vojo Stanić je maestrisimus i čini mi se da je to obilježilo njegovo trajanje, a vijek je bio turbulentan, ali je on držao liniju poetičku i životnu dosljedno i uvrstilo ga je u ljude koji su važni i u 20. i u 21. vijeku. I sve što je dao Crnoj Gori dao je bez namjere da mu se bilo što vrati“, kaže Koprivica.

Zato je i taj dar veći, značajniji i za crnogorsku kulturu i civilizacijsku profilaciju Crne Gore, a uzdarje nemoguće.

Foto: Screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA