Vlaović: Zajednički sprovoditi aktivnosti promocije i organizacije Cetinjskog Bijenala

Memorandumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Ministarstva kulture i Fondacije Petrović Njegoš, predviđeno je zajedničko djelovanje u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i prezentovanje crnogorske kulture i istorije kroz različite oblike saradnje, u cilju njene dodatne valorozacije i afirmacije, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija. 

Memorandum su, kako navode, potpisali ministarka kulture i medija u tehničkom mandatu Maša Vlaović i Princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije Petrović Njegoš. 

Vlaović je kazala da je Memorandum o saradnji definisan na principima zajedničkog djelovanja u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja. 

Ukazala je, kako dodaju, da ciljevi saradnje obuhvataju zajedničko djelovanje kroz konkretne aktivnosti u sprovođenju promocije i organizacije Cetinjskog Bijenala – ponovnog pokretanja, logistike, promocije crnogorskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, likovne umjetnosti i kulture, uspostavljanje saradnje sa relevantim međunarodnim kulturnim institucijama, štampanje i distribucija sadržaja od nacionalnog i međunarodnog značaja za crnogorsku kulturu.

„Raduje nas što ćemo u budućnosti, zajedničkim aktivnostima, unaprijediti kulturnu ponudu Prijestonice, te oživjeti Cetinjsko bijenale koje je predstavljalo jednu od najznačajnijih kulturnih događaja. Cetinjsko bijenale ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju“, navela je ministarka. 

Princ Nikola Petrović Njegoš ocijenio je da je potpisivanje Memoranduma iskorak u cilju unapređenja saradnje sa Ministarstvom kulture i medija. 

„Prijestonica Cetinje treba da bude prepoznata kao grad kulture. Cetinjsko Bijenale je dobar način da Prijestonica ponovo postane centar kulturnih dešavanja“, istakao je Petrović Njegoš.

Izvor: Dnevno

Foto: Ministarstvo kulture

NIKŠIĆ PROGNOZA