Vlaović: Odnosi Crne Gore i Albanije u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer u regionu

Odnosi Crne Gore i Albanije u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer u regionu, a u narednom periodu mogu biti dodatno osnaženi kreiranjem novih projekata i zajedničkim apliciranjem u okviru pretpristupnih fondova, ocijenila je ministarka kulture i medija u tehničkom mandatu Maša Vlaović. 

Ministarka boravi u službenoj posjeti Republici Albaniji tokom koje se sastala sa ministarkom kulture Republike Albanije Elvom Margariti.  Povod posjete Tirani je Sedmica crnogorske kulture u Albaniji koja će trajati od 10. do 14. jula i u okviru koje će biti predstavljen dio naše bogate kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva. 

Vlaović je istakla zadovoljstvo što svjedočimo prvim rezultatima Programa saradnje između naša dva ministarstva, potpisanog u februaru nakon zajedničke sjednice vlada dvije zemlje. 

„Uvjerena sam da i u narednim mjesecima možemo još snažnije doprinijeti povezivanju naših kultura i podsticati ustanove iz ove oblasti da se povezuju i sarađuju, jer posebnosti našeg regiona, samo osmišljenom zajedničkom strategijom možemo situirati u riznicu svjetskog kulturnog i duhovnog nasljeđa“, navela je Vlaović.

Ministarka je dodala i da je Ministarstvo kulture i medija zainteresovano da tokom naredne godine organizuje predstavljanje kulture Republike Albanije u Crnoj Gori, te pozvala da predlože programe kojima bi se najbolje predstavili našoj publici. 

Margariti je izrazila zadovoljstvo što je Tirana u prilici da ugosti crnogorske institucije kulture i istakla da sa zadovoljstvom prihvata poziv da i Albanija organizuje slično predstavljanje u Crnoj Gori. 

Na sastanku je razgovarano i o, kako je ocijenjeno, odličnoj saradnji dva ministarstva na realizaciji IPA 3C projekata, te su ministarke podsjetile da smo zahvaljujući sredstvima Evropske unije rekonstruisali Zgradu starog zatvora u Kotoru i Zgradu Kinostudija u Tirani.

Sagovornice su izrazile interesovanje za kreiranje novih projekata i zajedničko apliciranje u okviru pretpristupnih fondova i istakle uvjerenje da će u narednom periodu sa svojim timovima obezbijediti nova ulaganja u infrastrukturu i stvaranje uslova za razvoj kulturnih sadržaja. 

Bilo je riječi i o procesu osnivanja Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i međunarodnom konkursu koji će uskoro biti raspisan. 

Ministarka Margariti je kazala da je u okviru svog resora u prethodnom periodu sprovela nekoliko važnih međunarodnih konkursa za izbor idejnog rješenja za izgradnju objekata kulture i istakla da je Ministarstvo kulture Albanije spremno da pomogne i podrži Crnu Goru, kako bi u procesu izgradnje objekta Muzeja savremene umjetnosti došli do najkvalitetnijih rješenja. 

„Crna Gora je naš partner i posebnu mogućnost za snaženje naših bilateralnih odnosa vidimo u oblasti kulture“, navela je Margariti. 

Ministarke su na sastanku ocijenile da saradnja u oblasti kulture može poslužiti kao primjer u regionu i izrazile uvjerenje da će u narednim godinama ona biti sve sadržajnija, te da će zahvaljujući tome i rezultati biti dalekosežniji. 

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA