Vlaović: Cetinje ima potencijal da bude aktivan kulturni centar tokom čitave godine

Ministarstvo kulture i medija zainteresovano je za realizaciju projekata sa Fondacijom Petrović Njegoš kojima će se unaprijediti kulturni život kako u Prijestonici Cetinje, tako i na nivou čitave Crne Gore, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović, koja je danas razgovarala sa princem Nikolom Petrovićem Njegošom.

Sastanak je, kako se navodi, bio posvećen ponovnom uspostavljanju Cetinjskog bijenala koje ima posebno mjesto u kulturi Crne Gore. 

„Usaglašeno je da postoji zajednički interes da se važna manifestacija, kakvo je nekad bilo Bijenale oživi, pri čemu je ministarka Vlaović istakla da će Ministarstvo dati svoj puni doprinos i biti partner u svim narednim koracima“, navode iz Ministarstva kulture.

Cetinjsko bijenale, kako kažu, ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu „pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju“.

Na sastanku je bilo riječi i o namjeri Fondacije da na Cetinju započne projekat ,,Kamen za mir“, koji je dobio podršku UNESCO. 

Ovim projektom bi se, kako ističu iz Fondacije poslala jaka poruka mira i skrenula pažnja na važnost mira i tolerancije među narodima.

Načelno je dogovoreno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i medija i Fondacije Petrović Njegoš, u sklopu kojeg bi se jasno definisali okviri saradnje na ovim, ali i drugim projektima i aktivnostima kojima bi se doprinijelo promociji crnogorske kulture u nacionalnim, ali i međunarodnim okvirima.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA